Den lydsvage letbane larmer:

“Det er højt og skingert”

Problemer med smørelsen gør, at letbanen ’skriger’ i svingene

Den skulle være noget så lydsvag.
Faktisk så lydsvag, at det svarer til en mellemting mellem hvisken og en vaskemaskine, hvis man skal tro Aarhus Letbanes hjemmeside.
Det er dog ikke ligefrem hvisken, det minder om i øjeblikket, når letbanetogene testkører strækningen mellem banegården og Skejby.
Når de spritnye tog rammer et sving, så minder 'skrigene' mere om den lyd, man kender fra DSB's dieselgiganter.
“Den er høj og meget skinger, hver gang den drejer. Og det sker nærmest hvert tiende minut lige for tiden. Trafikstøjen i krydset kan man abstrahere fra, men det her er noget helt andet,” siger Ditte Therkelsen, der bor i Nydamsparken i Aarhus N og tæt på krydset mellem Nehrus Allé og Randersvej.
Hun fortæller, at der ingen larm var til at starte med, men at 'skrigeriet' nu har stået på i næsten to måneder.
“Det blev pludselig ret ekstremt og generende. Heldigvis har vi fået lydisolerede vinduer, men ude på altanen er det voldsomt. Jeg tror, de fleste her i Nydamsparken er generet af det,” siger Ditte Therkelsen.

Problemer med smørelsen

Hos Aarhus Letbane erkender man, at støjniveauet fra de testkørende letbanetog ikke er, som det skal være.
Ifølge anlægschef Jørgen Hansen er det meningen, at eventuel støj skal mindskes ved hjælp af et anlæg, der kontinuerligt smører skinnerne i byens kurver.
“I kurverne vil der helt naturligt være noget ekstra støj fordi, vi har metalhjul der kører mod metalskinner, men vi har rigtigt nok haft problemer med, at smøresystemet ikke doserer den rigtige mængde smøremiddel,” forklarer anlægschefen.
Han fortæller, at Aarhus Letbane har modtaget flere henvendelser vedrørende larmen.
“Der er flere steder i byen med 90 graders kurver, men det er mest Randersvej/Nehrus Allé-krydset og nede ved Nørreport, vi har fået henvendelser om støj.”
Aarhus Letbane forventer, at problemet er løst inden længe.
“Vi har straks videregivet klagen til vor leverandør og bedt ham justere systemet. Vi forventer, at fejlen hurtigt udbedres, så generne undgås,” siger Jørgen Hansen.
Den melding glæder Ditte Therkelsen.
“Det er jeg rigtig glad for at høre. To måneder er lang tid.”

Publiceret 12 September 2017 20:00

SENESTE TV