Bent Hansen er nu fuldstændig rask:

"Det var godt, at jeg gik til læge i tide"

Livet er ikke forbi, selvom man bliver syg af kræft. Det har regionsrådsformanden lært, og nu giver han sine erfaringer videre

Af
Af Jonas Wrede Hansen

I badminton kan man godt tåle at tabe første sæt. Resten af kampen bliver selvfølgelig noget sværere, men det er muligt at vinde. Det handler bare om, at man tager ansvar og gør sit bedste. Som en erfaren badmintonspiller er det noget, Bent Hansen godt ved. Han har stået på den side af nettet flere gange og gjort det. Han har vendt kampe.
For fem år siden havnede den garvede regionsrådsformand også i en kamp, der skulle vendes. Sit livs kamp. Denne gang var det bare ikke på et halgulv med en ketcher i hånden og flyvende fjerbolde om ørene. Nej, det var en fuldstændig uforudset kamp i en hospitalsseng med en alvorlig sygdom som den stærke og frygtindgydende modstander.
“Man tænker altid, at det ikke rammer en selv. Jeg bliver ikke ramt af kræft. Men det gjorde jeg,” lyder det helt ærligt fra Bent Hansen.
Men ligesom i fjerboldspillet er det ikke slut, fordi man møder modstand.
“Jeg er en fighter. Jeg tabte første sæt, og nu skulle jeg vise, at jeg kunne vinde resten.”

Klappen gik helt ned

Det var i 2012, at kræft på et kort øjeblik blev en del af Bent Hansens liv. Symptomerne kom pludseligt snigende.
“Jeg følte mig ikke syg på nogen måde. Jeg levede mit liv helt normalt. Så kom symptomerne igen, og dagen efter gik jeg til læge for at blive tjekket.”
Lægen sendte hurtigt Bent Hansen videre til Horsens, hvor han skulle undersøges.
“Jeg kom derned, og lægen var meget hurtig til at undersøge mig. Han sagde: 'der sidder noget og min bedste vurdering er, at det er ikke godartet',” lyder det fra Bent Hansen, som holder en mindre pause, inden han fortsætter:
“Da han sagde, at det ikke er godartet, det er ondartet, så skete der det samme med mig, som der sker med andre. Så gik klappen ned. Så hørte jeg ikke mere. For jeg vidste godt, hvad det betød.”

Selv om Bent Hansen er erklæret rask, genopstiller han ikke som regionsrådsformand. Han vil nu prioritere sin familie. Foto: Anne Mette Kleis-Kristoffersen

Selv om Bent Hansen er erklæret rask, genopstiller han ikke som regionsrådsformand. Han vil nu prioritere sin familie. Foto: Anne Mette Kleis-Kristoffersen

Vigtigt ikke at være alene

Men heldigvis var Bent Hansen ikke alene ved undersøgelsen. Han havde nemlig sin kone med.
“Det var guld værd at have en med, som man kunne tale med bagefter. Hun kunne fortælle mig, hvad der blev sagt og ikke blev sagt. Det er noget, som jeg opfordrer alle, der står i samme situation, til at gøre,” fortsætter Bent Hansen, der efterfølgende fik svar på prøverne, som endeligt bekræftede, at han havde kræft i maven.
Dermed skulle han pludselig igennem det behandlingssystem, som han som regionsrådsformand kendte særdeles godt.
“Det hjalp mig selvfølgelig i den akutte fase til at vide, hvordan det systematisk skulle foregå. Men jeg bad fra starten om, at jeg ikke ville have særbehandling,” påpeger Bent Hansen, der heller ikke føler, at han fik det.
Under hele sygdomsforløbet fik han opbakning fra sin familie, men samtidig kunne han også godt mærke, at det påvirkede dem, at han var syg.
“Det er jo en voldsom periode. Ikke bare for en selv, men også for ens omgivelser, og det var hårdt at se, hvordan det påvirkede familien. Heldigvis skånede de mig for det værste,” lyder det fra Bent Hansen.
Lægerne skånede også Bent Hansen for den værste behandling. Han behøvede nemlig ikke at modtage kemo eller stråler. Kræften i maven kunne klares ved en operation.
“Det var godt, at jeg gik til læge i tide, for det gjorde, at kræften ikke havde spredt sig,” indskyder Bent Hansen og fortsætter:
“Får man de her signaler som at hoste blod op, har blod i afføringen eller at det kniber med åndedrættet, så er det bare om at komme af sted til lægen. Jo før, jo bedre.”

Man skal tage et ansvar

Det er en af de vigtige pointer, som regionsrådsformanden har med, når han 15-20 gange om året taler om kræft ved forskellige arrangementer. I går gjorde han det i Brabrand ved Stafet For Livet. For Bent Hansen mener, at det er vigtigt, at der bliver talt om kræft, og han vil gerne give sine erfaringer med sygdommen videre for at sprede håb.
“Selvom man får en alvorlig kræftsygdom, så kan man altså godt komme ud på den anden side og have det godt bagefter. Det handler om, at man tager ansvar. At man ændrer på sine dårlige vaner,” lyder rådet fra Bent Hansen, der selv er stoppet med at ryge og dyrker motion hver uge.
I dag er Bent Hansen fuldstændig rask. I starten af juni måned var han til den sidste kontrol, som viste et godt resultat. Dermed vandt han kampen, selvom der var modstand.
“Jeg tabte 1. sæt, men vandt 2. og 3. sæt,” lyder det med et smil fra Bent Hansen.


Kort om Bent Hansen:

  • Er 68 år gammel
  • Medlem af Socialdemokratiet
  • Er nuværende regionsrådsformand i Region Midtjylland
  • Var amtsborgmester i Viborg Amt fra 1990-2006

Publiceret 10 September 2017 11:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV