Alex Vargas guitaren startede i Mortens kælder og endte på Smukfest

Morten Bau bygger guitarene helt fra bunden i sit lille værksted. Nu har musikere fået øje på hans nye guitardesigns

Af
Af Stine Østergaard

På scenen ligner den en million, og publikum kigger længselsfuldt mod den og nyder de klare toner og det flotte ydre. I hænderne på Alex Vargas ligger en guitar, der ikke er helt som alle andre.
Guitaren startede som et par stykker træ under bordet i et værksted i en kælder i Viby. I huset bor Morten Bau med sin kone og deres fem sammenbragte børn.
Når Morten Bau kommer hjem fra arbejde, har han en helt speciel fritidsinteresse. Han bygger guitarer helt fra bundet.
Designet er hans eget, og det er noget af det, som gør guitarene helt specielle. Så specielle at kendte musikere nu er begyndt at få øjnene op for de smukke guitarer med den flotte lyd.

Træ, musik og design

Morten Bau er vokset op i et hjem med værksted og har altid elsket at arbejde med træ. Da han var femten år gammel begyndte han spille guitar.
Og hvad var mere naturligt end at begynde at bygge sine egne guitarer, når nu han både havde det håndværksmæssige håndelag og en interesse for musik.
I starten byggede Morten Bau modificerede kopier af kendte guitarer til sig selv.
”Men for et par år siden tænkte jeg: 'Det giver jo ikke mening, at jeg bygger kopier af andres design, når jeg selv er designuddannet,'” fortæller Morten Bau, der er partner i det århusianske designbureau Aidgency.
I dag designer Morten Bau selv guitarene helt fra bunden og har skabt sit eget brand Baum Guitars.
Der er ikke mange guitarbyggere som ham, der har samme flair og interesse for alle elementerne i det at bygge guitar.
”Jeg kan rigtig godt lide det, fordi det integrerer så mange dele af mig. Jeg elsker at arbejde med træ, jeg elsker musik, og jeg elsker at designe,” siger Morten Bau.
Nede i Morten Baus kælder hænger en række af redskaber sirligt op ad væggen og i kasser, og der dufter af træ. Det er her, alle guitarene er blevet til. Morten Bau anslår, at han har bygget omkring 20 guitarer.
”Ja og så alle de her, som enten var forsøg eller aldrig blev færdige,” siger Morten Bau, mens han hiver et par halvfærdige eksemplarer ud under arbejdsbordet.
Det tager lang tid at bygge en guitar, når man bygger en af gangen, og det foregår i fritiden.
”Der går jo lige to timer her og så to timer der. 30-40 timer tager det nok i alt. Men jeg ville da gerne, at der blev så stor interesse, at jeg kan begynde at bygge flere guitarer ad gangen,” siger Morten Bau.
På skabet over værkstedsbordet hænger et design af den seneste guitar, Morten Bau har bygget. Stilen er vintage, og det gælder både designet og lyden af guitaren.

Det kræver millimeterpræcision at bygge guitarer, så både lyden og designet spiller. Foto: Stine Østergaard

Det kræver millimeterpræcision at bygge guitarer, så både lyden og designet spiller. Foto: Stine Østergaard

Originalt håndværk

”Når folk får en af mine guitarer i hånden, er de ellevilde. Jeg tror, det har noget at gøre med alt den tid og finjustering jeg har lagt i detaljerne. Den er ikke bare lavet på en fabrik, hvor den bliver hurtigt fremstillet, testet og solgt,” siger Morten Bau.
Hans mission er at lave guitarer af høj kvalitet, som er bygget i Danmark. Den seneste guitar, Morten Bau har solgt, er til en amerikaner. Men selvom Morten Bau sigter på det amerikanske marked, hvor han har flere interesserede følgere, er der også danske musikere, som har fået øjnene og ørene op for Baum Guitar.
”Dem som vil købe en håndbygget guitar er ofte dem, som vil have noget helt specielt og originalt, som ingen andre har. Musikere går tit op i, hvordan den ser ud på scenen,” siger Morten Bau.
På et tidligt stadie fik han en henvendelse fra Alex Vargas, som gerne ville købe en af Mortens Baus guitarer, så han kunne tage den med på sin europaturné.
Forhåbentligt er det ikke den sidste store musiker, som får sin guitar bygget af Morten Bau. Det sidste halve år, har det taget fart for det lille guitarbyggerfirma.
”Da jeg startede Baum Guitars for et par år siden, anede jeg ikke, hvad det ville blive til. Indtil videre er det nærmest kun udgifter, men jeg håber da en gang på langt sigt, at det kan blive til noget større,” siger Morten Bau.

Både design og lyd er inspireret af 1950’erne og 1960’erne hos Baum Guitars. er Alex Vargas’ guitar, som blev færdig to dage før koncerten. Pressefoto

Både design og lyd er inspireret af 1950’erne og 1960’erne hos Baum Guitars. er Alex Vargas’ guitar, som blev færdig to dage før koncerten. Pressefoto

Alex Vargas under sin koncert til Smukfest i år, hvor han tog sin guitar bygget af Morten Bau med på scenen for første gang. Foto: Per Bille

Alex Vargas under sin koncert til Smukfest i år, hvor han tog sin guitar bygget af Morten Bau med på scenen for første gang. Foto: Per Bille

Publiceret 09 September 2017 10:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV