Talentfulde tøjmagere holder det jysk:

"Vi er ikke millionærer endnu, men det går fremad"

De vestkystelskende venner bag tøjbutikken LAKOR har vind i sejlene, men der er stadig noget vej til en anstændig løn

De har det umådeligt hyggeligt og sjovt i den lille LAKOR-butik i Latinerkvarteret. Men forleden blev det hele lige lidt mere sjovt.
De unge gutter bag tøjforretningen vandt nemlig Salling-prisen til Headstart Fashion Awards. En pris, som uddeles til et firma, 'der udmærker sig indenfor innovation, kvalitet, ambitioner og potentiale.'
”Det var kæmpestort. Sådan noget troede jeg sgu aldrig ville ske, for vi er lidt et anti-fashion-foretagende. Vi laver t-shirts med print og har et udkantsdanmark-tema, og den slags falder ikke så godt i tråd med 'high fashion'. Vi føler lidt, vi står og kigger ind på modebranchen fra sidelinjen, så det var skørt at få den her form for accept, men også ret dejligt, at de anerkender det, vi laver,” siger designer Lasse Kornum, som firmaet har taget navn efter.
Med hæderen fulgte 30.000 kroner og en pop-up-shop i Salling i Aarhus og Aalborg.
“Vi skal nok bruge pengene på sektionerne i Salling. Men mon ikke vi kan sætte lidt af til en god bytur - og måske en Puch Maxi,” griner den 30-årige designer, som glæder sig til at få stormagasinet som udstillingsvindue.
“Det kan betyde ualmindeligt meget, hvis vi gør det rigtigt. Det er lidt en drøm at blive en del af et stormagasin. Det havde vi ikke turdet tro på kunne blive en realitet.”

Tak til erhvervsøkonomi

LAKOR-projektet startede blot som kedsomhedskruseduller på et papir for 14 år siden.
”Jeg tegnede min første tegning som 16-årig handelsskoleelev. Oftest blev der tegnet under erhvervsøkonomi, så jeg kan takke det fag for, at jeg er, hvor jeg er i dag,” griner Lasse Kornum.
”Den blev til ti t-shirts, som blev til 20, og nu er vi her.”
Da trøjerne blev populære, gik Lasse Kornum sammen med to venner om at starte en webshop. Firmaet voksede, og for to år siden åbnede de butikken i Graven 25. Nu tæller ejerkredsen fem gode venner og guitarist i Nephew, Kristian Riis, der ville være med.
”Det er alle mine bedste venner, jeg nærmest har samlet i firmaet – og mine forældre styrer lageret. Går det galt, kan det gå rigtig galt, men indtil videre har vi det bare skidesjovt og elsker at skabe de her ting sammen. Det gør det ekstra specielt.”

Farfar pegede med piben

Vennerne har det erklærede mål at gøre udkantsdanmark - og i særdeleshed vestkysten - street. Det gør de med kvalitetstøj med humoristiske, maritime print.
”Vi prøver at tage nostalgien fra den danske kystkultur og give den et twist,” siger Lasse Kornum, der i år har samarbejdet med en graffiti-maler, men som næste år har noget i støbeskeen med Skagens Museum.
“De har givet mig lov til at bruge et af deres klassiske skagensmalerier. På det har jeg indsat en tekst, hvor der står 'Make Jylland Great Again'. Det er den kontrast, vi vil ramme, hvor vi tager noget gammelt, moderniserer det og sætter det ind i en aktuel kontekst.”
Kærlighedsforholdet til vestkysten kommer fra surfmiljøet og Lasse Kornums familiemedlemmer, der har arbejdet på Esbjerg Havn hele deres liv.
“Piben, som vi bruger meget, er inspireret af min morfar, der kørte 40 kilometer på sin Puch Maxi for at skære fileter. Han sad ofte i sin lænestol og vendte sig med piben, når han ville slå noget fast i en diskussion. Og så var diskussionen ovre, for folk, der peger med en pibe, har jo altid ret,” slår han fast og fortæller, at folk i alle aldre har taget de skæve designs til sig.
”Den pris, vi vandt, svarer til tre månedslønne, så vi er ikke millionærer endnu, men det går fremad, og det er skide motiverende, når man har skabt noget selv. Så kan man godt acceptere en lav løn i noget tid. Men vi skal finde en måde at tjene flere penge på, så vi ikke skal leve af lakridspiber, ølslatter og rester fra bageren på den anden side af gaden.”

Holder det jysk

At få en stand hos Salling er et skridt nærmere målet, men drengene drømmer om mere.
“En havneby som Hamborg kunne være spændende at komme ned til, men først har vi en lille drøm om noget i København. Måske en mobil-shop i et gammelt folkevognsrugbrød, som kan køre rundt i landet,” lyder det fra den kreative ungersvend, der elsker at være i Latinerkvarteret, og som ikke kunne drømme om at få en butik på gågaden.
”Absolut ikke. Vi holder det jysk og slår ikke for stort et brød op. Vi har det fint med at vokse stille og roligt, og at der er balance mellem indtægter og udgifter.”

Publiceret 16 May 2017 08:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV