Før Mohammed Abdul-Karim købte sin vietnamesiske tidligere makker ud af Teriyaki Sushi, havde han suget til sig af viden, så han selv kan lave glimrende sushi i dag.

Før Mohammed Abdul-Karim købte sin vietnamesiske tidligere makker ud af Teriyaki Sushi, havde han suget til sig af viden, så han selv kan lave glimrende sushi i dag.

Mohammeds kringlede vej til sushi-succes

Med Teriyaki Sushi har Mohammed Abdul-Karim lavet en virksomhed med millionomsætning. Nu er en pris opkaldt efter ham

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

“Arbejdsløs.”
Så nådesløst beskrev kammeraterne fra Skåde Skole Mohammed Abdul-Karims fremtidsudsigter i den såkaldte blå bog efter niende klasse.
Han husker det stadig tydeligt:
“Det viste ligesom lidt om, hvad de vidste om udlændinge. Det var da hårdt at tro, at man var en del af noget, og så sagde ens nærmeste alligevel sådan. Jeg blev ked af det - og det må have fyldt en del, for jeg husker det jo stadig her 10 år efter,” fortæller Mohammed Abdul-Karim, som i den grad har gjort folkeskolekammeraternes forudsigelse til skamme.
Han er nemlig manden bag Tariyaki Sushi i Viby, som på blot to år har fået em million-omsætning og 14 ansatte.
Desuden har den 35-årige iværksætter netop fået opkaldt en pris efter sig: 'Årets Mohammed'. Det skete på dette års udgave af iværksætter-eventen 'Seedster', hvor Mohammed gjorde et stort indtryk på en af producerne bag tv-programmet Løvens Hule.
“Mine samtaler lørdag aften med Mohammed gjorde et særligt indtryk. Mohammed har opbygget en fin forretning med million-omsætning. Det blev også til en meget personlig snak. Alt i alt en spændende samtale med en dedikeret, modig og ambitiøs iværksætter. Det gjorde indtryk. Fremover vil vi hvert år udpege 'Årets Mohammed',” siger Mads Lund fra United Productions på sin Facebook-side.
Udover at lægge navn til selve prisen har Mohammed Abdul-Karim fået refunderet sine omkostninger for billetten til Seedster.
“Jeg var helt oppe at køre, da jeg fik det at vide. Jeg er enormt beæret over, at der overhovedet bliver tænkt på mig. Det er virkelig stort! Mads Lund har desuden lovet at hjælpe mig med at finde en mentor - det er mega fedt,” lyder det fra Mohammed Abdul-Karim.

Har masser af idéer

Lykkes det at finde en mentor, skal denne hjælpe med at løfte Teriyaki Sushi til nye højder.
Mohammed Abdul-Karim lægger ikke skjul på, at han som udlært tømrer ikke har megen erfaring at trække på i restaurationsbranchen.
Idéer har han dog masser af. Eksempelvis førte han én af dem ud i livet sidste år, da han omdannede en engelsk isbil fra 1987 til en moderne sushi-vogn, der kører ud til store og små arrangementer.
Idérigdommen stopper dog ikke her. Han drømmer blandt andet om at lave Tariyaki Sushi til en kæde og at lave Danmarks første sushi drive-in.
“Jeg vil gerne bygge nyt på hele tiden, men jeg har brug for hjælp til at gøre det til en virkelighed,” lyder det ærligt fra Mohammed Abdul-Karim.

Det lå ikke i kortene

Selvom arbejdsløs-stemplet var skudt helt forbi målet, så lå det nu heller ikke just i kortene, at Mohammed Abdul-Karim skulle ende ud som ejer af en Sushi-forretning:
“Man køber da ikke sushi af en Mohammed,” siger han med et smil.
Vejen til at blive sushi-mager har da også været kringlet og til tider hård.
Han blev født i Berlin af palæstinensiske forældre og flyttede til Haderslev i 1987, hvor familien blev chikaneret ud af byen af Grønjakkerne. Familien flyttede nu til Gellerup, hvor Mohammed begyndte i 3. klasse. Her mistede han allerede som 9-årig sin far og boede derefter med sin mor, som skulle tage sig af fem børn.
Allerede som ganske ung vidste han, at han ville lære noget - mere end han følte, han kunne i Gellerup. Derfor skiftede han i 7. klasse til Skåde Skole.
“Det var hårdt at gå fra at være den bedste til nærmest ikke at forstå, hvad der foregik i timerne,” husker Mohammed Abdul-Karim.

Masser af erfaringer rigere

Efter folkeskolen flirtede han først med pædagoguddannelsen, men endte som udlært tømrer.
Det eneste, som umiddelbart ledte i retningen af noget med mad, var et managerjob hos McDonald's som 18-årig.
Hele rejsen har givet Mohammed Abdul-Karim masser af forskellige erfaringer i rygsækken, som han trækker på i dag.
“Som tømrer fandt jeg ud af, at jeg ikke gad at være ansat. Så jeg blev selvstændig, men jeg savnede at have én at sparre med,” forklarer han.
Derfor endte han med at åbne Teriyaki Sushi sammen med en kammerat, som han dog sidenhen har købt ud af firmaet.
Åbningen af Teriyaki Sushi skete 6. december 2014 - to dage senere meddelte hans kone, at hun ville skilles.
“Jeg havde ikke set det komme og var helt ude af mig selv. Pludselig blev det min terapi at komme på arbejde. Men det var hårdt nu også at skulle finde ud af at være enlig far til to børn samtidig med at have en nyåbnet forretning,” fortæller Mohammed Abdul-Karim.
Med stor dedikation lykkes det at komme helskindet igennem begge dele, og i dag har han en ny kæreste, som gerne hjælper til, når nye idéer eksempelvis skal vendes.
“Jeg er rigtig glad, for det jeg laver, og jeg har mødt så mange dejlige mennesker at kende på min vej.”

null

Publiceret 24 March 2017 10:30

SENESTE TV