Klumme:

Vi skal være bedre til at hylde vores helte

"Vi har masser af mennesker, som fortjener hyldest på et eller andet tidspunkt, nulevende som afdøde," skriver klummeskribenten

Kort før nytår tog ukendte spasmagere sagen i egen hånd. Bamse fik sin Boulevard, og Plæneklipperen (Stig Tøfting) fik sin Plads, i hvert fald som et vejskilt i krydset ved Mølleparken.
Faktisk hænger de hjemmelavede, men meget vellignende, vejskilte stadig i krydset, og de pynter gevaldigt.
For det er vi for dårlige til her i Aarhus. At anerkende og hylde vores lokale helte. De, der har gjort noget ekstraordinært, og som fortjener hyldest for at have profileret vores by.
I en kulturhovedstadstid, hvor internationalt udsyn er det mest populære buzzword, og gentænkning åbenbart er alfa og omega, så må vi ikke i vores store længsel efter national og international anerkendelse og ambition om at være åh så hippe glemme vores historie, og hvad der har gjort vores by til det, den er i dag.
Jeg er ikke født og opvokset i Aarhus, men noget af det, jeg finder mest charmerende ved byen og aarhusianerne, er den lokale stolthed og patriotisme. Man er sgu stolt over at være fra Aarhus, trods AGF's mange nedture.
En aarhusianer kan til enhver tid opremse en håndfuld helte, som man er stolt over er fra byen.
Men hvorfor er vi så ikke bedre til at hylde de helte?
Vi har en rytterstatue af Christian d. 10. på Bispetorv og en bronzebuste af Steen Steensen Blicher ved Botanisk Have, men de har som sådan ikke en flyvende fis at gøre med Aarhus.
Jovist, vi har givet 'den cyklende borgmester', Bernhardt Jensen, en statue ved åen og opkaldt to veje efter ham, og der er da også andre gamle kendisser, der er blevet anerkendt på forskellig vis, men jeg synes ikke, det er nok.
Jeg synes, byen fortjener flere statuer og færre mærkværdige kunstinstallationer.
I 2012 blev det besluttet, at Bamse skulle have sin Boulevard, men hvor bliver den af?
I København er der masser af den slags, og en statue af Dirch Passer er på vej.
I Odense har de plastret byen til med H.C. Andersen, og Richard Møller Nielsen har fået en statue og en plads opkaldt efter sig foran stadion.
Vi har masser af mennesker, som fortjener hyldest på et eller andet tidspunkt, nulevende som afdøde.
Her er et par forslag, og der er sikkert mange andre, som jeg har glemt:
Arnbitter-opfinder Arne M. Hansen, skuespiller Karl Stegger, filminstruktør Nils Malmros, politikerne Svend Auken og Thorkild Simonesen, Herman Salling, Anne Linnet, Thomas Helmig, Steffen Brandt Sara Slott, Jørgen Leth, Flemming Povlsen og hele AGF-mesterskabsholdet fra '86.
Der er nok at gå i gang med.

Publiceret 03 February 2017 11:00

SENESTE TV