Fire gange i træk har Adil Halal Slagter på Silkeborgvej fået hård kritik af Fødevarekontrollen.

Fire gange i træk har Adil Halal Slagter på Silkeborgvej fået hård kritik af Fødevarekontrollen.

Møgbeskidt Aarhus-slagter er blandt landets værste fødevarevirksomheder

Slagter på Silkeborgvej betegnes som 'et broddent kar', siger chef for Fødevarerejseholdet

Sortgrøn mug på kødkrogene. Slimede ansamlinger under skærepladerne på udskæringsbordet. Gule belægninger i kødhakkeren. Og snavs, skidt og mugdannelse i revner, på vinduer, døre og vægge i meget slidte bag- og produktionslokaler.
Det var møgbeskidte og uhumske forhold, der mødte Fødevarestyrelsens kontrollanter, da de 21. november troppede op hos Adil Halal Slagter på Silkeborgvej 54 i Aarhus C.
Det fremgår af virksomhedens seneste offentligt tilgængelige kontrolrapport og kontrollanternes billeder, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i.
Hygiejnen - eller manglen på samme - var dog ikke det eneste, der blev slået ned på. Også 125 kilo forskellige udskæringer fundet i en kummefryser blev destrueret med grøn farve, da slagteren ikke havde nogen form for dokumentation på varerne. Virksomhedens forklaring var, at kødet var til privat brug, og at skiltningen måtte være faldet af.

Fjerde gang i træk

Seneste besøg var bare ét i en række af fødevarekontroller, hvor Adil Halal Slagter har fået hård kritik. I september blev det også til en 'mellemfornøjet' smiley, da syv hoveder af lam og får måtte destrueres på grund af manglende dokumentation.
I juli blev det til en bøde på 2.000 kroner og en sur smiley, fordi slagteren ikke havde hængt den seneste rapport op. Den rapport - som blev lavet i maj - havde nemlig også en smiley med nedadvendte mundviger i øverste, højre hjørne.
Her blev slagteren taget i at have transporteret kød fra Holland til Danmark i en bil med et ødelagt køleranlæg. Noget af kødet blev målt til at være helt op til 20,3 grader varmt.
Virksomheden seneste kontrolrapporter kan du se her.

Der blev konstateret udbredt mugdannelse og snavs på slagterens kødkroge. Foto: Fødevarestyrelsen

Der blev konstateret udbredt mugdannelse og snavs på slagterens kødkroge. Foto: Fødevarestyrelsen

Et broddent kar

Adil Halal Slagter overtræder altså gang på gang fødevarereglerne. Faktisk så slemt, at det har placeret Aarhus-slagteren i en meget uimponerende top 40.
"Virksomheden er det, vi betegner som et broddent kar. Det er virksomheder, som får sanktioner i tre ud af fire kontrolrapporter i træk. Dem er der cirka 300 af ud af de over 60.000 virksomheder, vi kontrollerer. Denne virksomhed har fået sanktioner i fire ud af fire rapporter, og der er kun godt 40 virksomheder i Danmark, der kan leve op til den tvivlsomme ære," siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarevarerejseholdet, som dog påpeger, at Adil Halal Slagter retter ind efter hvert besøg.
"Skal man finde noget positivt at sige, så er det, at de gang på gang har rettet op på forholdene. Virksomheden har dog formået at 'finde på' noget nyt, som man ikke overholder, når vi er kommet igen," forklarer han.
Der tegner sig altså et billede af en slagter, der ikke har fødevaresikkerhed som højeste prioritering.
Kan han bare blive ved? Skal der ikke sanktioneres hårdere, når det gentagne gange er galt?
"Vi kan eskalere kontrolfrekvensen - altså komme på besøg oftere - som vi gør lige nu. Men man kan langt hen ad vejen blive ved, hvis man har råd, og kunderne er ligeglade med dårlig hygiejne og lægger penge i kasseapparatet," siger Michael Rosenmark og giver et eksempel på nogle af sanktionsmulighederne:
"I øjeblikket har vi en virksomhed i København, der får besøg hver uge, og der løber bøderne og kontrolgebyrerne voldsomt op. Forleden måtte vi sende en kontrolfaktura på 50.000 kroner. Virksomheden har det seneste halvandet år betalt alle fakturaer til tiden, selv om der er tale om flere hundrede tusinde kroner. Det er lidt udtryk for, at en virksomhed til en vis grænse kan blive ved så længe, man har råd til at betale stigende bøder og gebyrer. Men på den måde kommmer de under et økonomisk pres, og sker det, må de ofte dreje nøglen om, fordi kunderne også bliver væk. I sidste ende kan vi politianmelde og anmode en dommer fratage ejeren retten til at drive fødevarevirksomhed, men det er en langsommelig proces, og virksomheden kan med det samme foretage et ejerskifte og køre videre dagen efter."
Næste kontrol af Adil Halal Slagter skal foretages senest to måneder efter den seneste kontrol.

Under skærebordet i produktionslokalet var der slimede ansamlinger på de kraftigt rustangrebne bæringer. Foto: Fødevarestyrelsen

Under skærebordet i produktionslokalet var der slimede ansamlinger på de kraftigt rustangrebne bæringer. Foto: Fødevarestyrelsen

Slagter: Næste gang får vi en glad smiley

Spørger man i øst, svarer han i vest.
Da Lokalavisen Aarhus efter flere opkald og besøg i slagterforretningen på Silkeborgvej endelig får fat i ejer Fatih Coskun over telefonen, så er det tydeligt, at han har svært ved at forklare, hvordan det kan være, at Fødevarekontrollen hele tiden finder kritisable forhold i hans forretning.
Og det huer ham heller ikke at blive kigget over skulderen i tide og utide.
"De kommer hele tiden på kontrol efter uheldet med vores kølevogn i maj, og de finder hele tiden små fejl og småting. Men alt skal selvfølgelig være i orden, så vi retter tingene med det samme," siger Fatih Coskun lettere irriteret og fortæller, at han efter seneste besøg har efterkommet kravet om bedre rengøring, selvom han dog ikke er enig med kontrollanterne i, at det har noget med virksomheden at gøre. De møgbeskidte baglokaler bliver brugt i privat henseende, bedyrer han.
"Det er til vores private kødproduktion, at der er lidt skidt, ligesom de 125 kilo frosne udskæringer var private. Jeg har ikke læst kontrolrapporterne helt igennem, men vi har fjernet det hele og rengjort det hele, så det ser rigtig godt ud nu. Der er ikke noget problem. Rengøringen er altid i top," understreger slagteren, som heller ikke mener, kontrollanterne havde ret i, at der var mug på kødkrogene.
"De sorte ting på kødkrogene er ikke mug, det er olie, som vi bruger for at få det til at glide nemmere. Det har jeg prøvet at forklare, men nu har jeg vasket dem."
Men kan du forstå, at din forretning udefra set virker som et farligt sted at købe sine slagterprodukter, når I hele tiden får kritik?
"Ja, ja, men nu tror jeg, vi har styr på det, og næste gang får vi en glad smiley. 100 procent. Vi mangler lidt småting i form af nogle huller i fliserne, som jeg har lovet at skifte, men det skal jeg nok få gjort. Fremover bliver det helt i orden."

Mugdannelse på kødkrog i glas-kølerum mod gaden.

Mugdannelse på kødkrog i glas-kølerum mod gaden.

Mug- og skimmeldannelse i liste ved overgang mellem bordplade og væg.

Mug- og skimmeldannelse i liste ved overgang mellem bordplade og væg.

Mugdannelser på glas, skidt i vindueskarmen og ødelagte fliser.

Mugdannelser på glas, skidt i vindueskarmen og ødelagte fliser.

Publiceret 13 December 2016 06:00

SENESTE TV