Mette og Sune Vadsholt Lyster har taget springet og er hoppet med på solcelle-eventyret. Går alt efter planen har anlægget tjent sig selv ind på seks år og vil levere gratis el til familien 30 år frem i tiden.

Mette og Sune Vadsholt Lyster har taget springet og er hoppet med på solcelle-eventyret. Går alt efter planen har anlægget tjent sig selv ind på seks år og vil levere gratis el til familien 30 år frem i tiden.

Solceller på taget er penge ned i foret - og du kan gøre det samme

Familie fra Elev investerede masser af timer i at skaffe sig viden om solcelleanlæg - den viden giver de nu videre til andre via hjemmesiden www.wikisol.org

"Vi vil gerne være en grøn familie. Vi vil bare ikke betale for det."
Mette og Sune Vadsholt Lyster fra Elev er næsten ved vejs ende. Oppe på taget er deres solcelleanlæg ved at blive monteret, og går alt efter planen, kan familien begynde at producere gratis el til eget forbrug inden årsskiftet.
"Da vi i 2008 byggede hus, købte vi grund og vendte huset efter at få det bedst mulige solindfald, for allerede dengang regnede vi med, at vi på et tidspunkt ville investere i et solcelleanlæg. Men det skulle først være, når priserne på et anlæg kom ned i et rimeligt niveau og tilbagebetalingstiden var under ti år."
Da det var en realitet, gik Sune Vadsholt Lyster i gang med at skaffe sig viden om solcellemarkedet. Det blev til flere måneders arbejde for spørgsmålene var mange og svarene næsten aldrig entydige.

En jungle af informationer

"Det var en jungle. Jeg talte med mange forhandlere, der kom med input til, hvad der var væsentligt at se på. Andre oplysninger fandt jeg på internettet, men selvom jeg er økonom og uddannet til at lave analyser, tog det mig fire måneder at få så godt et overblik over, at jeg turde træffe en beslutning om at handle."
Familien slog til for en måned siden og indgik aftale med en leverandør. Siden har mange spurgt familien til råds om solcelleanlæg, og derfor har Sune Vadsholt Lyster nu oprettet hjemmesiden www.wikisol.org, hvor han samler hele sin research og alle sine beregningsmodeller.
"Når jeg skal foretage så stor en investering, så har jeg brug for et præcist svar på, om det er en god eller dårlig investering. Det kræver viden om rigtig mange ting. Tagets hældning, husets placering i forhold til verdenshjørner, forskellige låntyper, paneler af forskellige mærker, årstiden for tilslutning, vejret luner, og meget mere. Alt det gik jeg i krig med at finde svar på, og de svar kan andre få glæde af nu på Wikisol."

Solceller: Ja eller nej?

Ifølge Sune Vadsholt Lyster kan folk på hjemmesiden finde svar på, hvor stort et solcelleanlæg, de har brug for. De kan blive klædt på til at forstå og sammenligne tilbud, og de kan læse om de forskellige skattetekniske ordninger og om nettomålerordningen. De kan også beregne, hvordan de selv kommer til at stå finansielt.
"Jeg håber, Wikisol kan være med til at understøtte andres beslutningsproces. De kan i hvert fald finde svar på de spørgsmål, der gør det muligt at vurdere, om det er en god inde at investere i et solcelleanlæg."

Wikisol.org

www.wikisol.org kan du blandt andet finde oplysninger om:
Processen omkring etablering af et solcelleanlæg
Valg af leverandør, installation og vedligeholdelse
Forskellige typer af anlæg og beregning af dit behov
Økonomiske beregningsmodeller, regler og tilskudsordninger
Prognoser for elpriser, teknologi og forbrug

Kom til Åbent hus om Solceller

Familien Vadsholt Lyster holder åbent hus fredag 19. oktober kl. 15.00-18.00 på Engelstoft 116 i Elev
Her kan interesserede komme forbi og høre mere om familiens solcelleanlæg
Risskov Teknik og Solar, der har leveret familiens solcelleanlæg af mærket Seraphim, vil også være til stede

Publiceret 16 October 2012 12:00

SENESTE TV