Roser med posten

Rosenposten.dk i Harlev har oplevet et travlt forår, fordi mange haveejere har mistet roser på grund af den meget kolde vinter

Af
Tekst og fotos: Hanne Vammen

"Roser beruser og forfører".
Ordene kommer fra 67-årige Knud Pedersen, der sammen med sin kone Annemarie, 66 år, driver Rosenposten.dk i Harlev.
Herfra bliver der sendt roser til hele Danmark, der er det største marked. Men også til Sverige, Finland, Island, Grønland, Tyskland, Holland og USA. Rosenposten har også eksport engros til Norge, der ikke er med i EU.
I alt 1400 sorter er der at vælge imellem, og på hjemmesiden, hvor 22.000 kunder har oprettet sig, kan der blandt andet søges efter højde, farve, placering og duft.
Mange af kunderne nøjes med at udvælge sig deres favoritter på hjemmesiden. Men det er også muligt at besøge rosenplanteskolen, hvor der de sidste 10 år har været en rosenhave med over 1000 forskellige sorter, som det er gratis at besøge. Og folk kommer langvejs fra for at opleve roserne.
"Vi har kunder fra Tyskland, der kommer og ser efter bestemte roser. Og vi har også haft en landmand, der kom kørende hertil fra Lillehammer. Han skulle flytte fra sin gård og ville plante en rose, som han havde haft på gården, men som han ikke kunne finde. Det var rosen Mme Isaac Pereire, som han fik tre med sig hjem af", fortæller Annemarie og Knud Pedersen.
Se fem af Knud Pedersens favoritroser i galleriet:

Travlt forår

Roserne, der bliver sendt ud til kunderne af Rosenposten.dk, er barrodede roser.
Det bedste tidspunkt for plantning af dem er oktober og november, men også marts, april og maj er travle måneder. Og sommeren igennem sælger Rosenposten roser i potter fra planteskolen i Harlev.
"Vi okulerer, det vil sige poder, 200.000 roser om året, hvor af vi sælger 60 procent", fortæller Annemarie og Knud Pedersen.
Arbejdet foregår i juli og august, hvor der bliver hentet hjælp ind udefra. Okuleringen foregår med en kniv.
"Vi skærer en bladknop af en ægte rose, og den bliver så sat ned i roden af en vild rose. Og så tager det tre år, før den nye rose er salgsklar", forklarer Knud Pedersen, der har licens til at lave roser fra en række rosenforædlere som engelske David Austin, danske Poulsen Roser A/S og franske Guillot, der er Europas ældste rosenplanteskole.
Dette forår har været særligt travlt, fordi mange haveejere har mistet roser, der ikke har kunnet tåle de meget kolde vintertemperaturer. Og Knud Pedersen forventer også et meget travlt efterår.
"Der kan sagtens vokse roser i et bed, hvor der tidligere har været roser. Man skal blot huske at skifte jorden", beretter han.
Se mere på rosenposten.dk.

Sådan får du sunde roser

Roser elsker lerjord. Bor du på en sandet jord, kan du blande granuleret ler i, der kan fås i sække. Roserne er sultne og skal gødes. Knud Pedersen anbefaler NPK 12-5-14, der skal strøes ud første gang i marts og igen i maj, juni og juli. Brug en spiseskefuld gødning, der fordeles på 30 gange 30 centimeter jord rundt om rosen. Roser, der kun blomstrer én gang i løbet af sommeren, skal kun gødes én gang. Forebyg svampeangreb med Baymat Ultra og brug Calypso mod insekter anden uge i maj.

Publiceret 06 July 2011 06:00

SENESTE TV