Den ser køn ud, men får du Vild Pastinaks gift på dig, kan det have voldsomme følger. Foto: Naturstyrelsen

Den ser køn ud, men får du Vild Pastinaks gift på dig, kan det have voldsomme følger. Foto: Naturstyrelsen

Farlig og giftig plante i Aarhus:

Har givet børn voldsomme skader

Planten Vild Pastinak er set flere steder ved Egå Engsø. Den kan give grimme sår og vabler

Flere elever fra en privatskole fik for nylig nogle grimme udslæt og vabler på huden, efter de havde været i nærkontakt med en farlig plante i Høng Skov på Vestsjælland.

Planten bliver kaldt Vild Pastinak og ligner med sine grønne og gule farver en flot og harmløs blomst.

Men det er den bestemt ikke, og nu er den farlige plante, der indeholder en giftig saft også spottet ved det populære udflugtsmål Egå Engsø i det nordlige Aarhus.

På Facebook-profilen "Vild med Egå Engsø" advares der mod planten.

"Desværre er der en del af dem ved Engsøen, bl.a. lige ved siden af stien, så pas på at børnene ikke kommer for tæt på," advares der.

Ifølge Naturstyrelsen indeholder pastinakken en giftig saft, som man for alt i verden skal undgå hudkontakt med. Saften i sig selv er ikke farlig, men kombineres den med hud og sollys, kan den give huden voldsomme vabler og sår, som minder om brandsår. Ifølge Naturstyrelsen kan man også få pigmentelle misfarvninger i huden, der varer i månedsvis.

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster.

Planten er også meget almindelig i grøftekanter. Foto: Miljøstyrelsen

Planten er også meget almindelig i grøftekanter. Foto: Miljøstyrelsen

Får man saften på sig, skal man vaske sig grundigt og dække området til, så det er skærmet mod solen i mindst 48 timer. Derudover bør man opsøge læge, lyder rådet.

Herunder kan du se nogle af de skader, eleverne i Høng Skov fik efter nærkontakt med Vild Pastinak:

Miljøstyrelsen oplyser, at Vild Pastinak er en invasiv art, der blomstrer mellem juni og august, og som især vinder frem på græsplæner i parker, på industrigrunde, på braklagte arealer og langs vandløb. Derudover har man oplevet en massiv opblomstring langs det danske vejnet.

Naturvejleder Stephan Springborg fortæller til tv2.dk, at kendskabet til planten ikke er stort i den danske befolkning.

"Giften i den giver en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand. Vi advarer mod den hvert år, fordi folk ikke kender den. På grund af giften burde det være en plante, man kender på lige fod med bjørneklo og brændenælder," siger han.

dp

Publiceret 12 July 2019 12:30

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.