Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

AUH søger forsøgspersoner til vigtigt vaccinestudie:

Et lille stik kan redde mange

Forskere på Aarhus Universitetshospital skal teste vaccine mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis og håber på hjælp fra lokale

Over 12.000 husstande i Aarhus modtager inden længe informationsmateriale om en vaccineforsøg.

Årsagen er, at Aarhus Universitetshospital har brug for 2.200 raske personer over 50, som vil hjælpe med at få en vigtig vaccine godkendt, og 88 af de personer skal findes i Aarhus, oplyser hospitalet i en pressemeddelelse.

Vaccineforsøget er i sin afsluttende fase, men mangler den sidste godkendelse. 3.000 voksne og 2.000 småbørn er allerede blevet testet.

Der er tale om en ny, forbedret vaccine mod bakterien pneumokok, der giver lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.

"Vi håber, at vi kan finde forsøgspersoner, som kan se det meningsfulde i at støtte forskning. Det er rigtig vigtigt for vores mulighed for at forbedre de eksisterende vacciner eller udvikle nye, at der findes folk, som har lyst til at give lidt af sig selv for at hjælpe virkelig mange. Forsøget er et kort studie, som det er meget nemt at deltage i, så vi håber at finde frivillige lokalt i Aarhus," siger Nina Breinholt Stærke, læge i Klinisk Forskningsenhed på Afdelingen for Infektionssygdomme.

En vigtig vaccine

Forsøgspersonerne skal møde op to gange i Infektionsklinikken på AUH. Første gang for at blive undersøgt og vaccineret. Anden gang for at få taget en blodprøve, der afslører vaccinens effekt. De bliver ringet op to gange og spurgt til bivirkninger efter vaccinationen. Bivirkningerne har i de tidligere forsøg med vaccinen været de samme som for almindelige vaccinationer.

Med studiet forsøger forskerne at forbedre den nuværende vaccine mod pneumokok, og den nye vaccine dækker flere typer af pneumokok-bakterien end den, læger i dag giver til især børn og ældre.

"Forekomsten af infektioner med de typer af pneumokokker, der findes i de eksisterende vacciner, er faldet drastisk, siden man begyndte at vaccinere mod dem. Hvis vi kan tilbyde en vaccine med en endnu bedre dækning, vil det gøre en stor forskel for mange og være en mærkbar forbedring. Det er netop vaccinens effekt, som det sidste forsøg skal bidrage til at kortlægge," siger Nina Breinholt Stærke.

dp

Om pneumokokker

  • Bakterien er den hyppigste årsag til lungebetændelse. Hvert år får ca. 70.000 danskere lungebetændelse, og 1.600 af dem dør af sygdommen.
  • Pneumokok er også årsag til ca. 700 tilfælde af meningitis og blodforgiftning hvert år. Dødeligheden blandt de syge er ca. 15 procent.
  • Pneumokok kan behandles med antibiotika og forebygges med vaccination. Det aktuelle studie undersøger en forbedret vaccine.
  • Du kan deltage i forsøget, hvis du er minimum 50 år, sund og rask.
  • Du må ikke tidligere være vaccineret med en pneumokok-vaccine eller have haft infektion med bakterien.
  • Hvis du er interesseret i at deltage i eller høre mere om forsøget, kan du ringe til projektsygeplejerskerne på tlf. 24777995/40459815 eller sende en e-mail til auh.afdelingq.kf@rm.dk

Publiceret 10 July 2019 07:49

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.