Arkivfoto: Facerne skal fremover tildeles små områder, hvor de må opholde sig.

Arkivfoto: Facerne skal fremover tildeles små områder, hvor de må opholde sig.

Disse placeringer er i spil som nye "facer-hotspots"

Aarhus Kommune løfter nu sløret for, hvilke placeringer der er i spil i forbindelse med et nyt tiltag, der kan begrænse facer-aktivitet i midtbyen

Af
Cecilie Als Mortensen

JP Aarhus

De såkaldte facere – også kaldet gadehververe – vil fortsat være at finde på centrale placeringer i Aarhus, selv om et nyt tiltag fremover kan begrænse deres aktivitet til 8-10 bestemte områder i byen.

Det bekræfter Aarhus Kommune, som nu løfter sløret for, hvilke placeringer der er i spil i det nye tiltag.

"Vi har ikke noget i mod at have facere i Aarhus. Men som det har udviklet sig og med det stigende antal henvendelser, vi får fra borgerne, er der behov for mere kontrollerede retningslinjer. Derfor forsøger vi at indtænke facerne i gadebilledet på en ny måde. Men det er en grundlovssikret ret, at de kan være i gaden" siger driftschef i Teknik og Miljø, Kim Gulvad Svendsen.

Disse placeringer er i spil som nye "facer-hotspots"

  • I toppen af Ryesgade
  • Clemens Bro
  • Bispetorv
  • Store Torv
  • Lille Torv
  • Hjørnet ved Åboulevarden/Frederiksgade
  • Telefontorvet
  • Nær Aarhus Rådhus

Kilde: Aarhus Kommune

Uden for ganglinjerne – men centralt

Derfor har Aarhus City Forening, indsamlingsorganisationernes brancheforening, Isobro, og Aarhus Kommune i samarbejde været rundt i midtbyen for at finde bud på såkaldte ”hotspots”, der fremover kan blive steder, hvorfra facerne skal operere.

Ifølge sagsbehandler i Aarhus Kommune Preben Schjødt er forslåede lokationer placeret på bl.a. Clemens Bro, Bispetorvet, Store Torv, Lille Torv, Telefontorvet og i Ryesgade samt ved Rådhuset og nær Magasin.

"Vi forsøger at få facerne placeret uden for ganglinjerne, så man som forgænger kan vælge at gå videre uden at skulle føle sig forpligtet til at tage stilling til dem. Men de skal fortsat have befærdede områder at arbejde ud fra," siger Kim Gulvad Svendsen.

Zonerne vil efter planen blive markeret med vejsøm, og lykkedes det parterne at blive enige om placeringerne, vil en endelige plan være klar i løbet af efteråret. Herefter vil den gælde i en toårig periode, hvorefter tiltaget løbende vil blive evalueret.

Publiceret 10 July 2019 08:30

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.