Foto: John Blæsbjerg

Foto: John Blæsbjerg

Ny bydel skaber store parkeringsproblemer:

Veje i villakvarter proppet i begge sider

De mange nye beboere i Åbyen benytter angiveligt ikke egne pladser, men parkerer gratis på de omkringliggende veje til stor gene. Kommunen er opmærksom på problemet

Af
Danni Paulsen

Den ser pæn og poleret ud, Aarhus' nye bydel ved Søren Frichs Vej.

Men lige bag ved de store og flotte bygninger i Åbyen hersker et større parkeringskaos. Især på Åbyvej, der forbinder Søren Frichs Vej med Gl. Åby, er den helt gal.

Den i forvejen ret smalle vej er sandet til med parkerede biler i begge sider. Bilerne holder halvt oppe på fortovet og halvt ud på vejen, så der på en flere hundrede meter lang strækning kun er plads til passerende biler i én retning. Formaster cyklister sig ind på vejen, skal de holde tungen lige i munden.

Parkeringssituationen skaber stor frustration blandt hus- og kolonihaveejere i området, og på en lokal Facebook-gruppe er det de nye beboere i Åbyen, der får skylden. De parkerer på de gratis villaveje i området i stedet for at benytte egne parkeringskældre, som der er under alle de nye, store bygninger, lyder kritikken.

Foto: John Blæsbjerg

Foto: John Blæsbjerg

Koster 600 kroner

Og noget kan tyde på, at den tese er korrekt.

"Vores p-kælder bliver brugt, men den er langtfra fyldt op. Det kan skyldes flere ting, blandt andet at vi har mange studerende som lejere. Men der vil selvfølgelig nok være nogen, der parkerer på vejen, men jeg tror ikke, at det er mange," siger Jeanette Rosenberg, kundechef hos CEJ Ejendomsadministration, der står for udlejningen af en af de største bygninger.

Her kan beboerne købe dagsbilletter til p-kælderen eller en månedsplads til 600 kroner.

"Jeg synes faktisk prisen er rimelig, og vi har ingen forespørgsler på, om det kunne gøres billigere," siger Jeanette Rosenberg.

Prisen er cirka den samme i Erdahus, hvor der er plads til 122 biler i kælderen.

"Jeg kan bekræfte, at kælderen ikke er fuldt udlejet. Vi har dog heller ikke lejet alle lejligheder ud," siger Kim Mogensen, udlejningschef for Newsec, der administrerer Erdahus.

"Jeg har ikke før hørt om problemerne, men jeg vil da ikke afvise, at vores lejere kan finde på at parkere ude på vejene, hvis de kan holde gratis dér, når vores p-kælder koster penge," siger han og fortæller, at der primært bor studerende i Erdahus.

Foto: John Blæsbjerg

Foto: John Blæsbjerg

Løsning på vej

Hos Aarhus Kommune er man opmærksom på problematikken, oplyser Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed. Det blev man for et par måneder siden.

"Vi har fået flere henvendelser fra beboere i området, der synes, det er farligt. Når sådan noget dukker op, tager det tid, fordi vi skal have det forbi politiets færdselssektion, og så skal vi have skabt den rigtige løsning. Det gør man ikke bare lige med et snuptag," siger han.

I forrige uge blev situationen ved Åbyen drøftet på et møde, og det er nu blevet besluttet, at der skal indføres forbud mod parkering.

"Der laves parkeringsforbud langs den ene side af Åbyvej. Dette vil måske flytte nogle over i parkeringshusene. P-anlæggene under bygningerne er ikke vores, hvorfor vi ikke kan arbejde med andet end sikkerheden på de offentlige veje," forklarer Kim Gulvad Svendsen.

Han oplyser, at skiltematerialet er bestilt, og at opsætningen vil begynde, når det er modtaget.

Her vil kommunen opsætte parkeringsforbudsskilte.

Her vil kommunen opsætte parkeringsforbudsskilte.

Publiceret 17 June 2019 06:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.