Dronning Margrethe modtages af borgmester Jacob Bundsgaard ved regentparrets ankomst til sommerresidens i Aarhus i 2012.

Dronning Margrethe modtages af borgmester Jacob Bundsgaard ved regentparrets ankomst til sommerresidens i Aarhus i 2012. Arkivfoto: Axel Schütt/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Dronningen kommer med Dannebrog til ferie i Aarhus

Aarhus Kommune giver dronningen en festlig velkomst

Af
Trille Skøtt-Jensen

Hendes Majestæt Dronningen ankommer tirsdag 25. juni klokken 11 med Kongeskibet Dannebrog til Aarhus Havn, hvor der er officiel modtagelse. Det vil, som altid, blive festligt og højtideligt, når dronningen modtages.

Men der er en forskel i år.

"I år er det overlagt til kommunen at stå for at arrangere velkomsten. Tidligere var det Statsforvaltningen, der stod for ankomsten," fortæller pressechef for Borgmesterens Afdeling, Niels Buch Johannsen.

Selvom det formelt er en anden instans, der nu står for velkomsten, så vil alting være, som det plejer. Kun én ting vil ændre sig.

"Før var det statsforvaltningsdirektøren, der tog imod og udbragte det nifoldige leve. Nu er det borgmesteren," fortæller pressechefen.

Allerede sidste år var ansvaret for modtagelsen kommunens, men på grund af ændringer i dronningens kalender kom hun ikke med kongeskibet, men i stedet for med fly.

Starter sommerresidens

Dronningen kommer til Aarhus, fordi hun starter sit årlige sommerophold på Marselisborg Slot. Eller som det hedder på dronningesprog: Hun starter sin sommerresidens. Det betyder, at hun residerer fra Aarhus, men det er ikke ensbetydende med, at hun holder ferie. For det gør hun aldrig. Hun er stadig dronning, selvom hun har dage uden arrangementer i kalenderen.

Det bliver 1. viceborgmester Camilla Fabricius (S) der vil tage imod dronningen og udbringe et nifoldigt leve. Borgmesteren er nemlig på venskabsbesøg på Grønland den dag. Udover 1. viceborgmesteren vil andre repræsentanter fra myndigheder i Aarhus være til stede. Blandt andet fra politi og militær.

Ved den officielle ankomst vil der også være faner og musik. Fanerne kommer fra Soldaterforeninger fra Aarhus og Omegn og fra Danmarkssamfundet. Hjemmeværnets Musikkorps i Aarhus vil spille.

Om solen vil komme frem, ved kun vejrguderne.

Publiceret 17 June 2019 16:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.