Foto: Martin Jørgensen

Se billederne fra veganer-protest:

Ildelugtende kødbjerg på Lille Torv

Aktivistgruppen Vegan Change afholdt fredag eftermiddag demonstration på Lille Torv i Aarhus for at demonstrere mod danskeres forbrug af kød

Af
Martin Jørgensen

DEMONSTRATION Medisterpølser, spareribs, oksesteg og kilovis af oksefars. Det var bare få eksempler på, hvad der fredag eftermiddag var samlet i en stor kødbunke på Lille Torv i Aarhus i det, der af Vegan Change blev kaldt Pile of Death.

”Vi har valgt at gøre det på denne måde, fordi det ellers er et problem, der er gemt af vejen i bunden af en container,” fortæller Morten Nordström, som er medlem af Vegan Change.

Han har selv været med til at finde det aflagte kød i flere containere hos aarhusianske supermarkeder. Fangsten er blevet til tre store sække med alt lige fra små pakker kødpålæg til store stege.

”Vi håber blandt andet, at vi kan indgå i en dialog med folk omkring, hvordan vi som mennesker behandler dyr, men også hvilke klimamæssige konsekvenser det har,” lyder det fra Morten Nordstrøm.

Også Helle Schulin, som er medlem af Vegan Change, understreger, hvor vigtigt hun mener det er, at man kan gå i dialog med folk, selvom hun godt ved, at de ofte bliver mødt af de samme tilråb.

”Men jeg bliver lidt irriteret, fordi jeg føler, at mange mennesker udtaler som om tingene på et uoplyst grundlag. Hvis de havde set de samme ting som os og set de her dyr i øjnene, så ville de tænke på en anden måde,” understreger den aarhusianske dyreaktivist.

”De skal vide, hvor klamt det er”

”Er I klar til at blive overvældet af død?,” spørger en ung aktivist en anden, inden dagens happening går i gang.

De medbragte skilte med dyreetiske budskaber er fundet frem, og tovholderne afholder dagens brief, andre medlemmer af aktivistgruppen er i færd med at tømme det vakuumpakkede kød ud for at samle det i en pose.

”Føj, hvor er det ulækkert. Hvordan kan du klare det,” bliver en ung veganer-aktivist ved navn Alexander spurgt af en af de øvrige medlemmer, da han med sine bare fingre tager fat i det fordærvede svinefars og kommer det i posen med det resterende kød.

”Jeg vil gerne have, at folk skal vide, hvor klamt det er. Derfor gør jeg det,” svarer han tilbage, kort inden de medbragte ladcykler køres hen til den grønne presenning, hvor kødbjerget skal laves.

Blandede meninger

I takt med at det rådne kød placeres i én stor dynge få meter fra Magasin, spredes lugten og dermed også opmærksomheden af den omtrent 40 kilo tunge bunke af kød.

Flere vender hovedet og rynker på næsen over den grimme lugt, der spredes i Aarhus’ knudepunkt.

”Ej, hvor er det ulækkert,” lyder det fra Thea Kirkegaard fra Frederiksbjerg, som, sammen med veninden Jytte Glenstrup, stopper op for at iagttage dagens demonstration.

”Jeg stoppede op, fordi jeg så et skilt, hvor der stod bacon på, og så så det bare voldsomt ud,” fortæller Thea Kirkegaard, inden Jytte Glenstrup tilføjer:

”I aften har jeg dejlig frisk frikadellefars klar, som vi skal have, for vi får kød én gang i ugen, og det synes jeg altså er dejligt.”

Selvom Jytte Glenstrup fra Frederiksbjerg kun spiser kød én gang ugentligt, så betegner hun sig ikke selv som aktivist på det område. Snarere tværtimod.

”Det nytter ikke noget at være fanatisk, for ender bare med at stå i en skyttegrav og råbe op,” understreger hun.

Fakta

Fredagens happening var en del af Dyrefrigørelseskonferencen, som afholdes fra 23. til 26. maj med fokus på en række foredrag og aktioner med fokus på dyrerettigheder. Her får de deltagende aktivister, nye som erfarne, mulighed for at deltage i en række forskellige former for aktivisme, netværke og lære nyt om, hvordan der kan kæmpes for dyrerettigheder, oplyser Vegan Change.

Publiceret 24 May 2019 16:36