Egå Rosport kan 28. maj fejre 50 års fødselsdag. Annie Kaalby har været medlem af klubben siden 1972 og har været formand af tre omgange. Lørdag er der reception til Havnens dag.

Egå Rosport kan 28. maj fejre 50 års fødselsdag. Annie Kaalby har været medlem af klubben siden 1972 og har været formand af tre omgange. Lørdag er der reception til Havnens dag. Foto: Anders Michaelsen

50 år med rosport i Egå: Annie har været med siden 1972

Der er reception på Egå Marina, når ro- og kajakklubben Egå Rosport kan fejre et halvt århundredes fødselsdag

Af
Anders Michaelsen

Jubilæum ”Ja, det er ærgerligt, det skal se sådan ud,” siger Annie Kaalby. Det gamle klubhus er i gang med at få ordnet taget. Det var ellers planlagt, at det skulle have været færdig inden den runde fødselsdag, men så satte håndværkerne stilladser og stativer op lige inden den store dag.

Men det ændrer ikke på, at fødselaren Egå Rosport, som blev stiftet 28. maj 1969, snart kan fejre 50 års jubilæum. Hvilket også bliver fejret og markeret med en reception den 25. maj, når der er 'Havnens dag' på Egå Marina. Klubben bliver også fejret på selve dagen tre dage senere, når medlemmer sejler ud til klubbens gamle lokalitet 800 meter nord for Egå Marina.

Annie Kaalby har været medlem nærmest alle årene, fra 1972 til i dag. Og hun har blandt andet været bestyrelsesformand i klubben ad tre omgange, haft andre roller og har i forbindelse med klubbens 50 år lavet et jubilæumsskrift, som fortæller hele Egå Rosports historie. Selv var hun 16, da hun begyndte at ro i klubben.

"Vi roede allesammen sammen. Dem, der var medlem, roede man med. Dengang var der nogle flere ungdomsroere, end der er i dag. Det er noget af det, der har ændret sig," siger Annie Kaalby.

Annie Kaalby på Marinaen i Egå, som Egå Rosport flyttede til 1. maj 1979.

Annie Kaalby på Marinaen i Egå, som Egå Rosport flyttede til 1. maj 1979. Foto: Anders Michaelsen

Fra legehus til Egå Marina

Klubben har i dag omkring 225 medlemmer, men tilbage i 1969, hvor klubben blev stiftet som en underafdeling til HEI var man cirka 30 medlemmer.

Første sæson var det et legehus i en have, der agerede klubhus. Året efter lykkedes det at få et regulært bådehus, som var placeret ved rensningsanlægget og boldbanerne ved Skæring Skole. Der var dog ingen bådbro, så der skulle man ud i vandet for at sætte båden til vands. Først i 1979, ti år efter stiftelsen, flyttede klubben ned til Egå Marina, som var helt ny på daværende tidspunkt. Og klubben gik samtidig fra at være roklub til kombineret ro- og kajakklub.

Allerede som 23-årig blev Annie Kaalby formand for klubben. Den daværende formand igennem næsten 10 år, Nick Larsen blev ved med at gå og sige, 'at nu ville han ikke mere'. Der var ingen, der ville tage over. En ung Annie Kaalby havde ikke selv skænket det en tanke at skulle være formand. Men nogle af de ældre medlemmer kom og sagde til hende: 'Vi har besluttet, du skal være formand'.

"Jeg var lige blevet færdig med at læse og boede i Brabrand på det tidspunkt, og jeg havde ikke nogen bil. Jeg kunne ikke cykle her frem og tilbage. 'I kan ikke være rigtig kloge', sagde jeg. Men det skulle jeg ikke tænke på, sagde de. De havde både organiseret lejlighed og telefon inde på Trøjborg. Og til sidst havde jeg ikke nogle undskyldninger," siger Annie Kaalby, der blev klubbens tredje formand, på trods af der var personer i klubben, der mente, hun var for ung til det.

Da Grønland "stjal" klubbens flag

Ad tre omgange har hun været formand i klubben, og hun var også i vælten, da Grønland i 1985 "stjal" klubbens flag fra 1970, som den tidligere formand Nick Larsen havde designet. Historien røg i flere aviser og efter korrespondenser frem og tilbage med Grønlands Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, blev parterne dog enige om at lade hinanden bruge de meget enslignende flag.

"De syntes, vores var så pænt, så det tog de. Det var, mens jeg var formand. Vi skrev pænt, at vi ikke havde noget imod, at de valgte vores stander som flag, men vi håbede, de vil respektere, at vi ikke agtede at skifte vores," siger Annie Kaalby, der med års mellemrum stadig skal genfortælle historien til journalister, der ringer og har opdaget ligheden.

Egå Rosports vimpel og logo fra 1970, i røde og hvide HEI-farver, som symbolisere solen over Mols Bjerge, kom i aviserne, da Grønland i 1985 besluttede, at de ville have et lignende nationalflag. Parterne blev dog i al mindelighed enige om, at Grønland og kajak- og roklubben kunne beholde hver deres flag.

Egå Rosports vimpel og logo fra 1970, i røde og hvide HEI-farver, som symbolisere solen over Mols Bjerge, kom i aviserne, da Grønland i 1985 besluttede, at de ville have et lignende nationalflag. Parterne blev dog i al mindelighed enige om, at Grønland og kajak- og roklubben kunne beholde hver deres flag. Foto: Anders Michaelsen

Den samme opmærksomhed klubben fik for sit flag, har klubben dog ikke taget på kaproningsbanerne, hvor klubben ikke har kapret de store medaljer. Klubben har i sine 50 år mere været en motions- og langtursklub, for medlemmer der godt kan lide at komme ud i naturen og ro langt. Eksempelvis til Mols Bjerge og ned langs kysten og tilbage. Det skyldes også klubbens beliggenhed.

"Vores farvand er bedre egnet til langtursroningen, vi ligger jo ikke ved en sø. Ved Brabrand Sø er det oplagt at sejle kaproning og med kapkajakker. Herude er det ikke dagligdag, at vores farvand er så roligt og fladt, som det er i dag," siger Annie Kaalby, mens hun peger udover en solrig og vindstille Aarhus Bugt.

Og det med at komme på ture ud i naturen er også noget klubben skal slå sig mere op på i fremtiden, hvis man spørger Annie Kaalby, som ikke er i tvivl om, at klubben nok skal være der til at fejre 50 år mere.

Hvor vindstille farvandet for Egå Rosport er i fremtiden, er der ingen der kan vide. Men på lørdag klokken 11 fejrer klubben de første 50 år i klubhuset ved Egå Marina, hvor alle med interesse for klubben kan tilmelde sig.

Publiceret 24 May 2019 07:00