Uffe Elbæk, leder af Alternativet, vil arbejde for en økonomisk håndsrækning til AUH. Foto: Alternativet

Uffe Elbæk, leder af Alternativet, vil arbejde for en økonomisk håndsrækning til AUH. Foto: Alternativet

Elbæk om AUH-misere:

Kommende minister skal finde en løsning

Alternativet vil hjælpe AUH med flytteomkostninger og mener også, at sygehusvæsnet skal have et generelt løft

Af
Danni Paulsen

"Det er en bunden opgave at hjælpe."

Sådan siger selverklæret statsministerkandidat og partileder for Alternativet, Uffe Elbæk, om situationen på Aarhus Universitetshospital.

Han mener, at Folketinget efter valget først og fremmest skal finde penge til at dække AUH's flytteomkostninger.

"Og det handler ikke bare om sygehuset i Aarhus, men om alle byggerier, hvor der kan opstå problemer med flytteomkostninger," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Han ser en politisk strømning mod at ophæve det årlige krav om at finde produktivitetsbesparelser for to procent.

"Det er formentlig et problem, der har en udløbsdato. Men vi bliver i det hele taget nødt til at afsætte de nødvendige ressourcer - både i forhold til den demografiske udvikling og de udgifter, der opstår i forbindelse med supersygehus-byggerierne," slår Elbæk fast.

Ifølge Uffe Elbæk har Alternativet fremlagt et regeringsudspil, hvor der er økonomisk råderum til at tage hånd om sygehusvæsnet, men han vil ikke sætte kroner og ører på, hvor mange penge partiet vil bruge.

"Vi går ikke ud med noget konkret beløb, fordi vi kender ikke problemets omfang endnu. Men vi har besluttet, at problemstillingen skal løses, og det er en opgave, som en kommende sundhedsminister bliver nødt til at finde en løsning på."

Han mener, at man skal væk fra økonomi og effektivitet som styrende faktorer, når man taler hospitaler, og så undrer han sig over, at der ikke var en større økonomisk buffer i AUH-byggeprojektet.

"Der må sidde nogle planlæggere og beslutningstagere med røde ører lige nu. Jeg hører, at man for lang tid siden burde have kunnet identificere nogen af de her problemer."

Publiceret 23 May 2019 13:13