Regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Foto: Region Midtjylland

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Foto: Region Midtjylland

Regionsrådsformand om udskudte AUH-besparelser:

De økonomiske problemer er slet ikke løst

Der er stadig en voldsom økonomisk udfordring, hvis ikke politikerne på Christiansborg sætter penge af til at dække det store AUH-underskud, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S)

Af
Danni Paulsen

Aarhus Universitetshospitals økonomiske kvaler er ingenlunde løst. Tværtimod kan en udskydelse af besparelserne på landets største hospital blive rigtig dyr.

Regionsrådspolitikerne i Region Midtjylland har onsdag vedtaget, at AUH ikke skal finde 325 millioner kroner i besparelser i år, men blot 150 millioner kroner.

I stedet skal det samlede underskud, der lyder på 425 millioner kroner, findes over de næste fire år.

Det betyder, at hospitaler kommer til at køre med underskud i fire år, og den slags koster penge. Mange penge. Ifølge regionens beregninger godt 500 millioner kroner.

Men regionens udskydelse af besparelserne sker i håb og forventning om, at Christiansborg er klar til at give en økonomisk håndsrækning.

"Det hele afventer en økonomiforhandling med regeringen. Det kan jo være, at vi får et løft i økonomien, som vil komme AUH til hjælp. Det er ikke utænkeligt. Det har flere partier trods alt lovet. Men lige nu har vi stadigvæk de samme økonomiske udfordringer. Nu tager vi godt en halv milliard kroner af regionens kasse til en mildere indfasning af besparelsen over fire år, og det er selvfølgelig rigtig mange penge at skulle finde i regionens kasse. Det er penge, vi ikke har," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til Lokalavisen Aarhus.

Så I satser altså en halv milliard på, at der kommer en hjælpende hånd fra regeringen?

"Ja, men også fordi det vil være alt for voldsomt at gennemføre besparelserne på én gang. Det vil knække halsen på AUH. Nu laver vi en langt lempeligere besparelse. Det har en pris, men vi gør det fordi, AUH er virkelig presset."

Ifølge regionens udspil er vil det store hul i kassen, der bliver genereret ved, at AUH må køre med underskud, blive "understøttet af fællesskabet". Altså risikerer man økonomiske konsekvenser for de andre hospitaler i regionen.

"Ultimativt er det de andre hospitaler i regionen, der må holde for. Der er nogle ting, som kan gøre, at vi klarer det med skindet på næsen i år, men det bliver ikke nemt. Og de kommende år vil det være en stor udfordring for regionens kasse at finde de penge. Det kan ikke udelukkes, at det kan ramme de andre hospitaler. Men det afhænger igen af, hvordan en økonomiaftale med staten ender. Får vi penge til at afholde engangsudgifterne i forbindelse med flytningen af AUH, er det penge, vi vil kunne bruge til at håndtere den ekstraregning, der nu rammer regionens kasse. Får vi et generelt løft i økonomien, så vil det komme AUH og hele regionen til gavn. Men intet er givet, før vi kender økonomiaftalen, og derfor er det svært at sige præcis, hvordan det vil ramme de kommende år," siger Anders Kühnau.

Du henviser til, at flere partier har udvist velvillighed, men vi er jo også i en valgkamp, hvor den slags udmeldinger skal tages med et gran salt. Hvad sker der, hvis I ikke får hjælp?

"Hvis vi ikke får nogen hjælp overhovedet - hverken et generelt økonomisk løft eller engangsmidler - så vil det ikke bare ramme AUH, men de andre hospitaler. Vores vurdering er, at det er en nødvendig plan, vi har lavet her, men den løser ikke de grundlæggende udfordringer med en økonomi, der både for AUH og regionen helt grundlæggende er for stram. Og den løser heller ikke, at vi har nogle engangsudgifter, som er voldsomt store. Den cocktail er helt umulig for AUH at håndtere, og derfor giver vi dem et pusterum, som er helt nødvendigt for, at de kan komme ordentligt i gang i nye rammer. Det er ikke et spørgsmål om at tisse i bukserne i håb om, at der kommer hjælp, men også om at give et nødvendigt pusterum. Det er selvfølgelig ikke en pause, når man stadig skal finde 150 millioner kroner, men det er trods alt noget bedre end på én gang at skulle finde de 425 millioner kroner, som man har i samlet underskud."

Går den her øvelse også ud på at lægge et større pres på folketingspolitikerne?

"Nej, men jeg vil gerne presse folketingspolitkerne, for det skal vi gøre. Der er en flytteregning, som jeg mener, de skal betale deres del af. Og så mener jeg, som alle andre, der har indsigt i sundhedsvæsnet, at det er helt nødvendigt at give et løft til sundhedsområdet. Sundhedsøkonomer dokumenterer, at vi har manglet en milliard kroner hvert år siden 2010. Får vi en milliard mere i næste års økonomiaftale, vil det betyde et løft på 200 millioner til Region Midtjylland, og det vil betyde 100 millioner kroner til AUH," slutter regionsrådsformanden.

Publiceret 22 May 2019 15:55