Præsteklumme:

Under halvdelen af medlemmerne i folkekirken tror på Gud

Af
Trine Bredahl Nissen

sognepræst Mårslet

præsteklumme Det kunne man op mod påske læse i flere af de landsdækkende medier. Men hvad er det overhovedet at tro? Netop det kredser den amerikanske forfatter Marilynne Robinson om i romanen Lila, hvor vi følger mødet mellem kvinden Lila og præsten John. De to udgør et temmelig umage par, men kærligheden spirer imellem dem trods trange kår. For Lila stoler ikke på nogen. Og det med god grund: hun har oplevet alt for mange svigt i livet. Men John er menneskeklog og -kærlig. Han har blik for alt det, hun rummer, men ikke selv tør tro på. Han sætter ord på sine iagttagelser. Og den mildhed, hun mødes af i hans blik og ord, får langsomt tilliden til at vokse frem i Lila. Gradvist kommer hun til at stole på den mand, hun møder. Til slut tør hun tro på, at han ikke vil fortryde ægteskabet med hende. Til slut tør hun tro på, at han aldrig vil undvære hende.

Den tro, der vokser frem, kommer altså ikke fra Lila selv. Nej, troen kommer fra ham, hun tror på: den kommer fra John. Lila ender med at tro ham, fordi han viser sig troværdig. Fordi mildheden i hans blik og hans ord aldrig slår om i deres modsætning. Det er hans troværdighed, der kalder troen frem i Lila. Det er hans blik på hende og hans ord om hende, der får hende til at tro.

Troen kommer ikke fra os selv

Lilas tro kommer altså udefra. Det samme gør vores. Og den erfaring skal vi tænke med, når vi spørger os selv eller hinanden, om vi tror på Gud. Hvis vores tro på Gud svarer til Lilas tro på sin mand, så kommer troen ikke inde fra os selv. Men udefra. Fra mildheden i Guds blik og Guds ord. Så er det ham, der kalder troen frem i os.

Tro er simpelthen at have tillid til Guds ord. Guds ord, der gennem øret trænger ind i vores hjerter og rører ved os. Tro er aldrig noget, vi har, men noget, vi får. Og det er der stor lettelse i. For så behøver vi ikke hele tiden mærke efter, om troen nu også findes indeni. Vi kan som Lila, der kom til tro ved at lytte til sin mands ord, nøjes med at åbne ørerne og lytte til de fortællinger, hvor Guds generøsitet og mildhed bliver tydelig. Det er dem, der vækker tilliden og bærer Gud ind i hjertet. Og det er netop tro.

Publiceret 18 May 2019 06:00