Præsteklumme:

#Brydtabuet

Af
sognepræst Anni Albæk

Møllevangskirken

præsteklumme Igennem det sidste stykke tid har dette floreret på Twitter. Bryd tabuet. Og forbavsende mange mennesker deler med os alle, hvilke psykiske kampe de har haft i livet. Og der er mange.

De her mennesker er ikke skrøbelige eller sårbare - de er modige. Modige fordi de står ved, at livet er hårdt og at man ikke kommer gennem livet uden sår og ar. De er fejlbarlige og fulde af livsrynker. Twitter handler om psykiske lidelser, men det kunne og burde måske også handle om de gange, mennesker kæmper med livet. For det er også et tabu.

De. Eller skulle jeg hellere skrive jeg?

For selvom jeg ikke har delt et twit med #brydtabuet så har jeg selvfølgelig også kæmpet i livet. Jeg har stået uperfekt og ufærdig. Jeg har fejlet og tabt.

Jeg. Eller skulle jeg hellere skrive vi?

For selv det mest perfekte og succesfulde menneske har været der. VI har alle stået der. Og vi taler IKKE om det. Men måske vi burde. Måske vi burde have et gammeldags visitkort med en helt almindelig forside, og bagpå skulle der står: “jeg synes også livet er svært nogle gange.” Så kunne vi forstå, at vi nok er forskellige i succesgraden i forhold til job og indkomst, men helt og absolut fælles om, at livet kan være svært.

Der er langt mere værdi i at møde hinandens øjne, der hvor vi måske ligefrem skammer os, end det er at kæmpe om 1. pladsen og få andres misundelse. Misundelse kan man ikke bruge til noget som helst. Øjenkontakt derimod bygger bro mellem mennesker.

Vi skal vende om fra den vej, hvor vi tror, det handler om at komme først, og gå ad den vej, hvor vi får lov at følges ad.

Bryd tabuet.

Publiceret 18 May 2019 06:00