System Frugt sælger tørret frugt og nødder med mere.

System Frugt sælger tørret frugt og nødder med mere. Pressefoto

System Frugt på ret kurs efter rædselsregnskab

Fokusering på kerneforretning er begyndt at bære frugt, lyder meldingen fra System Frugt i Tilst

Af
Jeppe Rafn

Det seneste årsregnskab fra System Frugt A/S i Tilst fra september 2017 til september 2018 viste et underskud på 36 millioner kroner. Driften gav et minus på seks millioner kroner, og omkostninger på 12 millioner kroner til nedlukning af aktiviteter bidrog til, at nettoresultatet sluttede i minus 36 millioner kroner.

Virksomheden er nu gået over til, at regnskabsåret følger kalenderåret, og har offentliggjort regnskabet for de sidste tre måneder i 2018, som er anderledes positiv læsning.

Driften har givet seks millioner kroner i overskud, og nettoresultatet er landet på plus to millioner kroner. System Frugt forventer at have lagt det værste bag sig, og de seneste måneders fremgang i indtjening ventes at fortsætte. Omsætningen forventes at komme tæt på det seneste regnskabsårs omsætning på 488 millioner kroner, og det samlede resultate ventes at gå i nul.

Fokus på tørret frugt

Den positive tendens skyldes ifølge System Frugts administrerende direktør Flemming Ib Windfeld, at virksomheden i de seneste par år i stigende grad har fokuseret på sin kerneforretning med tørret frugt, bær, nødder, bælgfrugter og kerner, som udgør langt hovedparten af omsætningen. System Frugt sælger også friskvarer, men den del er faldende og i dag fokuseret på færre produkter, især chili, ingefær og gurkemeje.

Fokuseringen på kerneforretningen har også betydet, at System Frugt for halvandet år siden solgte sin kartoffelchipsfabrik i Tårs i Nordjylland, og at man for et par år siden solgte en fabrik i Tyrkiet til sin tyrkiske partner.

Som følge af frasalg og indsnævring af frisk-frugt forretningen er den årlige omsætning på to år faldet med cirka 80 millioner kroner, ligesom man naturligvis har færre ansatte. Administrerende direktør Flemming Ib Windfeld oplyser til Lokalavisen, at System Frugt i dag har cirka 130 ansatte. Af dem er 15 ansat i de andre nordiske lande, og 15 er kørende sælgere i Danmark, mens resten er beskæftiget i hovedsædet på Blomstervej i Tilst.

Ny kapital og bestyrelse

System Frugt ejes af investeringsselskabet BWB Partners og den aarhusianske forretningsmand og restauratør Jørgen Danielsen. Han etablerede System Frugt i 1991 og var eneejer, da han i 2010 solgte godt 80 procent af aktierne til BWB Partners.

Ejerne har for nylig tilført System Frugt 34 millioner kroner, så egenkapitalen i slutningen af 2018 var på 138 millioner kroner.

Virksomheden har desuden fået to nye i bestyrelsen, heriblandt den nye bestyrelsesformand Michael Zøhner-Pedersen, som kommer med erfaring fra virksomheder som Lego, Danfoss og Arla. Han afløser Tim Ørting Jørgensen som formand. Ny i bestyrelsen er også Tino Bendix, der er administrerende direktør i veterinærvirksomheden Jørgen Kruuse A/S.

Publiceret 14 March 2019 20:30

SENESTE TV