2014.01.14 Morten Skovsted, sognepræst skal være salmeanmelder for KD. Tekst Mette Skov Hansen. © foto.Lars Aarø. Fokus

2014.01.14 Morten Skovsted, sognepræst skal være salmeanmelder for KD. Tekst Mette Skov Hansen. © foto.Lars Aarø. Fokus

Præsteklumme:

Et spørgsmål om arbejdsdeling

Af
Morten Skovsted

sognepræst i Hjortshøj Kirke

præsteklumme Da vi for nylig havde gudstjeneste over temaet bøn, lavede en række børn små blade med bønner, som de hængte på et træ. På en af sedlerne stod der: ”Gud, gør mig til den klåveste i klassen”.

Det er en rørende bøn, fordi den med sin stavefejl – hvad enten det er med bevidst humor eller utilsigtet – understreger menneskets ufuldkommenhed: Der er altid plads til forbedring, og vi har derfor ofte brug for hjælp.

Jeg håber, at Gud vil hjælpe den lille dreng eller pige i sit skolearbejde, men jeg håber også at den unge elev selv vil gøre sit til at klare skolen godt: Lave lektier og måske øve lidt på stavning, for det er ikke Guds ansvar alene.

Bønnen afslører, at der nemt kan opstå visse misforståelser i forhold til arbejdsdelingen mellem Gud og menneske. Gud kan hjælpe med det meste, tror jeg. Men vi skal også selv gøre alt, hvad vi kan, og det gælder både i dansktimerne, med staveøvelserne og i livet i det hele taget. Vi skal ikke skubbe alt for meget ansvar fra os over på Gud.

I en historie fortælles det, at en mand en gang kom til læge og fik at vide, at han havde cancer og skulle i behandling. Manden afslog lægens tilbud, for han ville hellere bede Gud om helbredelse. Lægen overtalte ham dog til at komme til kontrol en måned senere, og på det tidspunkt viste det sig, at kræftknuden var vokset. Lægen formanede, at det var helt afgørende at sætte ind med al den behandling, man kunne tilbyde, lige med det samme, men manden afslog igen:

”Jeg er kristen, og jeg vil få min menighed til at bede sammen med mig. Så skal det nok gå”. En måned efter døde manden, og han stod da foran Gud ved Paradisets port og var ret fortørnet. Han sagde: ”Gud, jeg bad og bad om din hjælp. Hvorfor hjalp du mig ikke?”. Gud svarede: ”Jamen menneske, jeg tilbød dig både kirurgi, stråler og kemoterapi, men du sagde nej til det hele.”

Den historie vil lære os, at vi dels skal have sans for Guds mangfoldige indgriben i verden. Men også at vi skal være villige til at yde det, livet kræver af os. Når vi har gjort det, og vi samtidig kan bede Gud om hjælp, fordi vi ved, at livet er større end vores evner... da er vi godt på vej.

Publiceret 23 February 2019 06:00

SENESTE TV