Rune Kilden fortæller på pressemødet om idéen med at omdanne det, der for snart 100 år siden blev døbt Aarhus Idrætspark til Aarhus Folkepark. Foto: Danni Paulsen

Rune Kilden fortæller på pressemødet om idéen med at omdanne det, der for snart 100 år siden blev døbt Aarhus Idrætspark til Aarhus Folkepark. Foto: Danni Paulsen

Byudvikler bag Folkepark opfordrer:

Deltag i processen, naboer

Rune Kilden opfordrer naboerne til stadionområdet til at deltage konstruktivt i arbejdet med at udvikle en ny bydel

Af
Danni Paulsen

"Det er mit indtryk, at der har været mange frygtscenarier om højhuse og alt muligt andet oppe at vende."

Sådan sagde byudvikler Rune Kilden efter onsdagen pressemøde, hvor han sammen med to arkitektfirmaer og samtlige idrætsaktører i stadionområdet fremlagde et bud på, hvordan fremtiden kan se ud derude.

Han har været tovholder på projektet og har hjulpet med at samle alle interesser.

"Fysisk er det et et kæmpestort projekt, men området er også ufatteligt interessant. Det er jo et historisk område med 100 år på bagen. Det er byens arvegods, vi prøver at se, om vi kan tilføre noget til," forklarer Kilden, der blev hentet ind som rådgiver af idrætsaktørerne.

Godt med følelser

Han har fra start været opmærksom på, at der har været rigtig mange delte holdninger til området. Ikke blot snakken om et nyt fodboldstadion, men også udviklingen af hele arealet midt i Havreballe Skov.

”Der har været skrevet mange læserbreve og indlæg allerede, så det er i høj grad et område, som involverer en masse følelser. Men det ser jeg som noget positivt. Følelser er udtryk for engagement, og at folk har en holdning til tingene. Det kan være med til at skabe noget unikt."

På onsdagens pressemøde lagde han og arkitekterne, der fremlagde detaljerne i planen, ikke skjul på, at der er mange ubekendte i projektet. Det var en bevidst strategi ikke at gå alt for meget i detaljen.

"Vi kommer ikke med en færdig plan fordi, det er et oplæg til en debat med alle interessenter – naboer, politikere og forhåbentligvis også fonde. Vi siger: 'Vi kan lave et projekt, som, vi tror, kan forene aarhusianerne.'"

En stor del af Aarhus Folkepark-visionen er at sælge byggeretter i trekanten fra væddeløbsbanen til Carl Nielsens Vej. Ifølge Rune Kilden kan det finansiere udviklingen af området.

Den idé har tidligere været nævnt i en kommunal rapport som en mulighed, og det har vakt stor modstand fra områdets naboer, der vil beholde de rekreative arealer.

"Men jeg tror også, at nogle af naboerne, når de ser det her vil tænke, hvad der kan være i det for dem. Hvilket område kan det blive til, og kan det give en kvalitet, så det bliver et endnu bedre område at vokse op i? Når jeg udvikler, kan jeg kun lave noget, jeg selv ville have lyst til at være en del af, og når det er tilfældet, er min erfaring, at andre også har samme lyst. Min erfaring siger mig, at den her udvikling ville kunne have en positiv effekt for alle. Hvis alle læner sig lidt ind mod hinanden, og vi står sammen, tror jeg på, at det kan ske," siger Kilden.

Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Provokerer med vilje

Han anerkender naboernes betænkeligheder og håber, de vil byde ind med konstruktive forslag.

"Under alle omstændigheder skal vi lave noget, der løfter området. Det er en helt naturlig reaktion for mennesker, at de gerne vil bevare det, der er. Men jeg håber også, når de får kigget på projektet, at de kan se kvaliteterne i noget af det. Og det kan de så kan tage med videre i bearbejdningen af projektet. Det er jo ikke et færdigt produkt, hvor vi siger, at vi vil have, at tingene skal se sådan her ud. Det er bare meget nemmere at snakke med naboer, hvis vi har noget konkret at snakke ud fra. Men idéen med et oplæg som dette er også at provokere lidt, så vi vækker noget i folk og får dem til at forholde sig til det," forklarer byudvikleren.

Inden den store debat om området gik i gang, havde de fleste nok fornemmelsen af, at de forskellige idrætsaktører i området udelukkende ville pleje egne interesser, og at de ender ville være sværest at få til at mødes.

Men Kilden har erfaret, at det springende punkt bliver den sydlige del, der indbefatter væddeløbsbanen og naturarealerne.

”Der er ingen tvivl om, at miljøet omkring væddeløbsbanen er det mest følsomme, hvis jeg skal lave en følsomhedsskala. Vi bearbejder nogle parkeringspladser og flytter om på en tennisklub, og det er ting, der er knap så mange følelser omkring. Men hvad angår miljøet omkring væddeløbsbanen, hvor der både er dyr og naboer involveret, skal man beholde fløjlshandskerne på. Og det har jeg fuld forståelse for."

Publiceret 23 February 2019 11:30

SENESTE TV