Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Politikere roser Aarhus Folkepark-idé:

Positive aspekter, men også mange ubekendte

Socialdemokratiet efterlyser økonomi i nyt forslag om stadionområdet. "Vi skal have tal, før vi kan udtale os om, om det er realistisk," siger Steen Bording Andersen

Af
Danni Paulsen

Byrådets største parti, Socialdemokratiet, har med stor sandsynlighed den afgørende stemme, når der skal tages beslutninger om stadionområdets fremtid.

Onsdag fik socialdemokraterne og resten af byrådet noget særdeles håndgribeligt at forholde sig til i form af visionsplanen Aarhus Folkepark født af idrætsaktørerne i området.

Partiets ordfører på stadion-udfordringen, Steen Bording Andersen, er rigtig glad for oplægget, men han har også nogle betænkeligheder.

”Man er kommet flere af de ting, vi i Socialdemokratiet har talt om, i møde - blandt andet med en knap så tæt bebyggelse. Men vi skal nøje kigge på, om det er grønt nok, for vi skal passe på, at det grønne åndehul ikke helt forsvinder. Det er dog positivt, at man ikke vil bygge højere end tre etager, og at fortætningsgraden ikke er stor," lyder det fra socialdemokraten, der støtter idéen om en idrætstragt fra Stadion Allé.

"Og det gør det absolut ikke dårligere, at man flankerer det med boliger og moderne p-forhold."

Tre vigtige afklaringer

Til gengæld efterlyser han konkrete tal.

Byudvikler Rune Kilden, der har været tovholder på forslaget, bedyrede onsdag, at projektet burde kunne realiseres ved salg af byggeretter rundt om cykelbanen og foran væddeløbsbanen, men det er ikke nok for Steen Bording Andersen.

”Det, jeg mangler, er økonomien. Jeg kan slet ikke se noget økonomi i det her forslag. Man har opgivet nogle kvadratmeter for bebyggelse, men der er ingen angivelse af, hvor meget et stadion skal koste. De taler blandt andet om et stadion med mulighed for overdækning, og det koster altså noget mere end den stadiontype, man undersøgte i rapporten fra PwC," siger han og fortsætter:

”Der er nogle økonomiske usikkerheder, som vi skal have tal på, før vi overhovedet kan udtale os om, om det her er realistisk."

Han mener, der er tre vigtige ting, der skal afklares omkring Aarhus Folkepark-idéen.

”Vi skal kigge nøje på den økonomiske ramme, om det grønne er tilstrækkeligt, og om anlægsloftet bliver sprængt," slår han fast og uddyber:

”Vi har en bestemt økonomisk anlægsramme, vi må bygge inden for, og det skal indbefatte veje, plejehjem, skoler og alt muligt andet, man har brug for i et velfærdssamfund. Hvis vi ryger op gennem loftet på grund af et stadion, så vi ikke kan bygge de velfærdsinstitutioner, så har vi et problem. Det kan måske løses på forskellige måder, men vi skal sikre, at vi ikke ødelægger mulighederne for vækst og velfærd i den her by."

Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Illustration: Arkitektfirmaet Sleth og C.F. Møller

Ros til aktører

Han foreslår ligesom Venstres Hans Skou, at man skal debattere stadionområdet, når der er anlægskonference i kommunen i slutningen af maj.

Ifølge socialdemokraten kan der dog ikke sendes nok ros til idrætsaktørerne for at finde fælles fodslag i stedet for at bekrige hinanden, og han vedkender, at det lægger lidt pres på politikerne til at komme idrætten i møde.

"Det er en flot og konstruktiv proces, man har gået igennem, og det giver os i hvert fald mere spillerum og visioner end det, der lå på forhånd. Det kan vi ikke andet end være tilfredse med."

Rådmand vil i dialog

Også kulturrådmand og formand for den politiske styregruppe for stadionområdet, Rabih Azah-Ahmad (RV), jubler over samarbejdet og Aarhus Folkepark-visionen.

”Det glæder mig meget, at de har fundet sammen. Min ambition er, at vi får bygget et nyt stadion, at interessenterne er glade, og at vi får lavet et økonomisk bæredygtigt projekt."

Rådmanden vil nu invitere Folkepark-gruppen ind i den politiske styregruppe til dialog om projektet.

”Men det er også vigtigt i den efterfølgende proces, at vi kommer i dialog med naboerne," understreger Rabih Azah-Ahmad.

Men også han ser frem til at få undersøgt detaljerne.

”Vi skal selvfølgelig dykke ned i det, der er blevet offentliggjort og se, hvad der er af muligheder, og hvad der eventuelt skal rettes til i samarbejde med borgere og idrætsaktører. Men den her proces er den helt rette. At civilsamfundet kommer med noget, vi i kommunen kan arbejde videre med. Vi kastede bolden op, og nu er den blevet grebet, og det er jeg enormt glad for."

Publiceret 22 February 2019 07:00

SENESTE TV