Sognepræst Hans Boas har taget initiativ til en sorggruppe for unge mellem 16 og 22. Sorggruppen vil blive ledet af en psykolog.

Sognepræst Hans Boas har taget initiativ til en sorggruppe for unge mellem 16 og 22. Sorggruppen vil blive ledet af en psykolog.

Sorggruppe for unge: "De føler sig meget ensomme"

Sognepræst i Lystrup har taget initiativ til sorggruppe, fordi han selv oplever, hvor svært det er for unge at miste

Af
Trille Skøtt-Jensen

Sorggruppe Kirkerne i Lystrup, Elev og Elsted er gået sammen om at etablere en sorggruppe. Gruppen er for unge mellem 16 og 22 år, der har mistet et familiemedlem. Sorggruppen er for alle uanset tro eller overbevisning.

Initiativet til sorggruppen kommer fra sognepræst Hans Boas.

"Jeg har selv i den senere tid oplevet, hvor svært det er for de unge at miste. De tager så utrolig meget hensyn til, hvordan andre omkring dem har det. De kommer nemt til at gå under en sky af sorg og mørke, som er svær for venner og pårørende at trænge igennem. Det er vigtigt, at de unge ved, at de ikke er alene. Og det hjælper at få snakket med andre om sorgen," siger sognepræsten.

Lad nu de unge få hjælp

Det ligger ham meget på hjertet, at de unge har et sted at tage hen.

"Mange af de steder, hvor unge ellers kan få hjælp, går man meget op i, at de unge skal sættes sammen efter hvilke typer af tab, de har været ude for. Det bliver så specifikt – lad dem nu bare få lov at få noget hjælp og møde andre. Det kan have effekt på resten af deres liv," siger Hans Boas.

Som sognepræst kommer han og hans kolleger ofte i nær kontakt med unge i sorg, når familier mister. Og gennem årene har han ikke altid følt sig lige rustet til at tage sig af de unge.

"Jeg har selv frygtelig dårlig samvittighed over dem, jeg selv har svigtet tidligere i livet. Måske havde jeg heller ikke redskaberne til det. Sidenhen har jeg haft alvorlige samtaler med unge, om hvor svært det er. De føler sig meget ensomme," fortæller sognepræsten.

Specialpsykolog styrer gruppen

Sorggrupperne skal ledes af en professionel psykolog.

"Samtaleredskaberne skal være i orden, så vi kan møde de unge rigtigt. Derfor er det vigtigt for mig, at det er en professionel psykolog," fortæller Hans Boas, der har indgået samarbejde med Eva Kirketerp, der er specialpsykolog i børne - og ungdomspsykiatri.

Inden gruppen mødes første gang, vil Eva Kirketerp tage indledende samtaler med hver enkelt deltager.

Derefter mødes gruppen ti gange i løbet af et år. Første gang bliver mandag den 18. marts i Lystrup Kirke Lystrup Centervej 80.

Hans Boas understreger, at der er tale om et forløb uden forkyndende sigte.

I forløbet bliver der taget forskellige temaer op, og der vil være tid til, at de unge kan dele nogle af de tanker med hinanden, som det ellers kan være så svært at tale med andre om.

Ifølge det Nationale Sorgcenter er der hver dag, året rundt, 16 børn eller unge i Danmark, der mister en mor eller mor.

Sådan tilmelder du dig til sorggruppen

Kontakt sognepræst Hans Boas, Lystrup Kirke, tlf. 2320 2392 eller

Flemming Rasmussen, Folkekirkesamvirket i Aarhus, tlf. 2481 5817

Aarhus Nordre Provsti har ydet økonomisk støtte.

Eva Kirketerp, er autoriseret af Psykolognævnet under Socialministeriet, medlem af Dansk Psykologforening, og følger de Etiske principper for Nordiske Psykologer, og arbejder i fortrolighed.

Publiceret 17 February 2019 08:00

SENESTE TV