Præsteklumme:

”Vi overlever kun, fordi vi bruger ord”

Af
Anja Stokholm

Tranbjerg Kirke

præsteklumme Sådan skrev den danske digter Inger Christensen i 1969. I år er det 10 år siden, hun døde. Men hendes ord og hendes digte lever videre. At vi lever af ord – det minder Inger Christensen os om på flere forskellige måder.

Måske bliver vi først opmærksomme på ordenes kraft og betydning, når vi kommer til at mangle dem. ”Jeg mangler ord” – sådan siger vi nogle gange til hinanden, når vi står i oplevelser, som er så overvældende, at de kan gøre os stumme. Når der på besynderlig måde ikke rigtig er ord nok, eller vi mangler ord, som kan indfange det, vi oplever. Sådan er det ofte, når vi står over for det allerstørste og det allersværeste i tilværelsen – så kan man løbe tør for ord.

At mangle ord kan næsten sammenlignes med det desperat at skulle kæmpe efter at få vejret. Som hvis man ligger i vandet og kæmper for at få luft i lungerne. På mærkelig måde så er det noget lignende der sker, når vi kommer til at mangle ord – for ordene er som ilt for os. De er med til at holde os i live. De får os til at leve. Ja, vi overlever kun, fordi vi bruger ord, som Inger Christensen formulerer det.

Når man selv mangler ord, så må man nogle gange ty til at låne ord, som ikke er ens egne. Sådan kan digteren komme os i møde, for det besynderlige er, at digteren med sin evne til at sætte ord sammen kan åbne op for et sprog, som er større end det, vi bruger til dagligt. Et sprog, hvor ordene ligesom er større og derfor bedre slår til, når vi skal prøve at give stemme til det allerstørste og det allersværeste i tilværelsen. Som én engang har sagt det: ”Poeten kan på seks linjer sige, hvad jeg ikke har ord for”.

Poesien sætter ord på det, vi har på hjertet – det, som ligger os inderst på sinde. Derfor er poesien også blevet kaldt for hjertesproget. Det er det samme, der er på spil i kirkens rum. Også her tales et hjertesprog, som kommer os i møde, når vi står over for det største og det sværeste i tilværelsen. Kirken er et rum, der netop er bygget til at kunne rumme de store ord, og dér i det højloftede rum bliver vi netop mødt af ord, der ligesom ilt vil få os til at leve.

Publiceret 16 February 2019 06:30

SENESTE TV