Modelfoto: Adobe Stock

200 lejere i Aarhus skal undgå brusebad:

Kvinde ramt af dødelig og smitsom lungesygdom

Beboere i stort aarhusiansk lejlighedskompleks har fået at vide, at de skal undgå brusebad, efter en kvindelig beboer er blevet smittet med legionella

Der er muligvis udbrud af den dødelige lungesygdom legionella i et stort lejlighedskompleks på Nørreport i Aarhus. En kvindelig beboer er således blevet smittet og har været under behandling på hospitalet. Det skriver Ekstra Bladet.

Der er blevet sendt en alarm ud til alle beboere i Arbejdernes Andels Boligforenings afdeling 74, som er i risiko for at blive smittet med sygdommen, oplyser mediet, der har talt med projektchef Michael Strunge.

"Det er noget værre lort, utrolig uheldigt og virkelig træls. Vi vil indtil videre anbefale, at folk undlader at tage brusebad og i stedet vasker sig ved håndvasken. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undersøge alle lejemålene og desinficere hele rørsystemet," siger han til Ekstra Bladet.

"Vi har foreløbig udelukkende fundet legionella i rørsystemet i hendes lejlighed. Heldigvis er der ikke bakterier i smittefarligt omfang i afdelingens hovedrørsystem," fortsætter Morten Strunge til Ekstra Bladet.

En dødelig sygdom

Der er en relativ stor risiko for at dø af lungesygdomme. Ifølge Ekstra Bladet er der en dødelighed på 10 til 15 procent i Danmark.

"Vi har i de senere år set flere tilfælde af legionærsyge end tidligere, og man må sige, at der for en lungesygdom er en ret høj dødelighed. Især hvis folk pådrager sig smitten på et sygehus. Her er dødeligheden op til 30 procent, mens den er betydeligt lavere, hvis man bliver smittet under en udlandsrejse," forklarer Søren Anker Uldum, seniorforsker i Statens Serum Institut, til mediet.

Det er typisk ældre eller mennesker med et lavt immunforsvar, der bliver ramt af sygdommen.

jwh

Fakta

Legionella bakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Idet mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.

For at undgå vækst af Legionella i et vandsystem, er det vigtigt, at det kolde vand er under 20 °C, at det varme vand mindst er 50 °C, og at varmt og koldt vand først blandes, lige når det skal bruges. Vand, der har lange opholdstider ved temperaturer mellem 20 og 50 °C (fx spa-bade), og som kommer i kontakt med mennesker, skal behandles med stoffer (biocider), der hindrer vækst af bakterier.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så hyppigt mænd som kvinder. I Danmark bliver der normalt påvist mellem 100 og 150 sygdomstilfælde om året. I årene 2014 og 2015 er der med 150 – 200 tilfælde om året påvist et højere antal end normalt. Der er foreløbigt ikke nogen forklaring på dette øgede antal, som kan være et tilfældigt udsving.

Ud over lungebetændelse kan Legionella også give en mildere influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiac feber. Sygdommen kræver ingen behandling, men er sandsynligvis langt mere almindelig end legionærsygdom. I modsætning til legionærsygdom er alle uanset køn og alder lige modtagelige for at få Pontiac feber.

Kilde: Statens Serum Institut

Publiceret 12 February 2019 21:56