Rådmand Jette Skive og teaterdirektør Allan Aagaard fremviser Aarhus Teaters Demensvenner-diplom.

Rådmand Jette Skive og teaterdirektør Allan Aagaard fremviser Aarhus Teaters Demensvenner-diplom. Pressefoto

Aarhus Teater hjælper gæster med demens

Medarbejderne på Aarhus Teater har fået undervisning, så de bedre kan hjælpe demente gæster

Flere kulturinstitutioner og virksomheder i Aarhus er gået ind i kampen for at hjælpe mennesker med demens, der besøger stederne.

Senest har medarbejderne på Aarhus Teater modtaget undervisning, så de kan hjælpe gæster med særlige udfordringer som demens.

"Der skal være plads til alle også i teatret, og forhåbentlig kan flere mennesker fortsat gå i teatret trods en demenssygdom. Undervisningen af medarbejderne giver os en opmærksomhed over for ikke bare mennesker med demens og deres pårørende, men også til alle andre, der har særlige behov," siger teaterdirektør Allan Aagaard i en pressemeddelelse fra Sundhed og Omsorgsafdelingen i Aarhus Kommune.

"Udover undervisningen kigger vi også på, hvordan vores skiltning kan blive endnu bedre, og vi laver særlige rundvisninger for mennesker med demens. Vi håber, det bliver taget godt imod," siger Allan Aagaard.

Det første teater

Blandt andet Aros, Kvindemuseet, Sparekassen Kronjylland, Den Gamle By og Musikhuset har ifølge Aarhus Kommune en lang række tilbud til mennesker med demens og kan derfor kalde sig Demensvenner ligesom Aarhus Teater.

"Tillykke til Aarhus med landets første demensvenlige teater. I var også først med kunstmuseet Aros. Med en demenssygdom er det så vigtigt at holde sig i gang også mentalt og socialt, og det oplever man, når man går i teatret. Ros til Aarhus Teater for, at de inkluderer og gør livet bedre for mennesker med demens. Alene placering af folk i salen med let ind- og udgang og skiltning har betydning. Skilte viser vej til toilettet, men der er sjældent skiltning, der viser vej tilbage til salen igen. Sådan nogle små ting kan gøre en stor forskel," siger Nis P. Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Demensvenner-diplom på Aarhus Teater.

Demensvenner-diplom på Aarhus Teater. Pressefoto

Teatret bliver også rost af rådmand Jette Skive (DF), der har ambitioner om at gøre Aarhus til en mere demensvenlig by.

"Det er godt gået af Aarhus Teater, at de går så helhjertet ind og skaber flere muligheder for mennesker med demens. Den større bevidsthed og opmærksomhed gør en kæmpe forskel for en masse mennesker og skaber også generelt en endnu mere venlig by," siger rådmand Jette Skive, Sundhed og Omsorg.

Undervisningen af medarbejderne på Aarhus Teater er sket af frivillige demensven-instruktører sat i søen af Alzheimerforeningen, som står bag Demensvenner.

jr

Om demens

I Danmark lever flere end 80.000 mennesker med en demenssygdom, og der konstateres ca. 7.500 nye tilfælde om året. Demenssygdom er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, og i 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000.

Kilde: Aarhus Kommune

Publiceret 11 February 2019 08:23

SENESTE TV