Karen Wenshøj Horsager (til venstre) er en af de udviklingshæmmede, der arbejder i køkkenet. I syv år har hun været med til at bage rugbrød. Til højre er det projektkoordinator i Vimby, Mette Telefoni.

Karen Wenshøj Horsager (til venstre) er en af de udviklingshæmmede, der arbejder i køkkenet. I syv år har hun været med til at bage rugbrød. Til højre er det projektkoordinator i Vimby, Mette Telefoni. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

Landsbyen Vimby udvider med café

Vimby i Hjortshøj bygger købmandsbutikken større og udvider med en café

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

landsbyliv Den lille landsby i landsbyen Vimby ved Hjortshøj bliver snart en café rigere samt en endnu større købmandsbutik med økologiske og egne varer på hylderne.

Butikken med navnet Høkeren udvider, og der bliver derudover bygget en café, som primært skal være på en hems, hvor der formentlig bliver plads til omkring 20 personer. Fra hemsen bliver der udsigt over Hjortshøj og ned til vandet.

"Det bliver indtil videre kaffe og hjemmebagt, lækkert brød, man kan få i caféen, og måske udvider vi med aftensmad senere, men vi skal have det hele til at hænge sammen, for vi skal også have frivillige nok, for at det kan lade sig gøre," fortæller Mette Telefoni, der er projektkoordinator i Vimby.

Caféen og udvidelsen af købmandsbutikken bliver indviet fredag 8. marts, og det bliver et sted, hvor alle er velkomne.

Sådan er det også med alt det andet, der foregår i Vimby. Der bor knap over 300 mennesker i landsbyen, hvoraf de 17 af dem er en del af et bofællesskab for udviklingshæmmede, fortæller Mette Telefoni.

De 17 udviklingshæmmede er med til at sørge for, at den socioøkonomiske virksomhed kan fungere, og de hjælper dagligt med at bage frisk, økologisk brød til Høkeren og den kommende café og i det hele taget er de med til at få de forskellige værksteder til at løbe rundt.

Værksteder kommer der også et mere af, da der er ved at blive etableret et fleksibelt syværksted, hvor der bliver fokus på at genbruge genbrug.

"Her kommer vi til at tage genbrugsmaterialer fra vores genbrugsbutik og lave tasker, kjoler og andet ud af det," siger Mette Telefoni.

Værkstedet fikser det

I det hele taget er der fokus på at genbruge det, der kan lade sig gøre, og derfor er der også mulighed for at få hjælp til at fikse alle mulige ting hver onsdag i Fikse Værkstedet. Her står Erling Deigaard i spidsen for, at det kan lade sig gøre, og det er alle mulige mennesker fra lokalområdet, der skal have fikset det ene eller andet.

"Vi fikser det hele her," siger Erling Deigaard med et smil, og Mette Telefoni supplerer:

"Det passer godt med vores tankegang om at reparere i stedet for at smide ud."

Et sted for alle

Selv om Vimby er et lille område for landsbyens beboere, så er alle altid velkomne, både i værkstederne, i den kommende café og i butikken.

"Vi har rigtig mange, der besøger os fra Hjortshøj, men der er stadig mange, der ikke ved, at vi findes, og det er en skam," siger Mette Telefoni.

At Vimby trods alt er kendt blandt lokalbefolkningen vidner opbakningen til arrangementer på stedet om. Hver onsdag er der åben café for alle, hvor cirka 40 mennesker kommer til kaffe og kage.

En fredag om måneden er der fantastisk fredag, hvor man fra klokken 15 har stort kagebord efterfulgt af aftensmad, hvis man har lyst, og her kommer der i gennemsnit 90 mennesker.

"Nu glæder vi os rigtig meget, til caféen åbner, og vi håber, at lokalområdet tager godt imod den," siger Mette Telefoni.

Vimby

  Vimby står får Velkommen I Min By

  I Vimby er der foruden værksteder og købmandsbutik blandt andet også dyr - køer, grise, geder og høns

  I Høkeren kan man købe kød fra egenproduktion

  Der er altid mulighed for at købe friske æg fra egne høns

  Der er tilknyttet et par hundrede frivillige i Vimby

  Vimby er finansieret med penge fra Socialstyrelsen, A.P. Møllerske Støttefond samt salget fra værkstederne, butikken og lignende

  Se mere på Vimby.dk

Publiceret 08 February 2019 08:00