Aarhus Gymnasium i Tilst har oprettet en feministisk studiegruppe. På billedet ses kvinder fra KRAN, Agender, Lillesøstrene, Dannerhuset og Dame U Love, der i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag i 2005 gik på gaden.

Aarhus Gymnasium i Tilst har oprettet en feministisk studiegruppe. På billedet ses kvinder fra KRAN, Agender, Lillesøstrene, Dannerhuset og Dame U Love, der i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag i 2005 gik på gaden. Arkivfoto: Jeppe Carlsen/Ritzau Scanpix

Aarhusiansk gymnasium har fået feminisme på skoleskemaet

Aarhus Gymnasium i Tilst har i godt et halvt år haft en feministisk studiekreds, hvor interesserede elever kan diskutere feminisme

Der er nok at tage fat på, når det kommer til feminismen. Det ved de på Aarhus Gymnasium i Tilst. For godt et halvt år siden oprettede to lærere, Lene Birk Larsen og Birgitte Holm Jørgensen, nemlig en feministisk studiekreds, hvor interesserede elever kunne få lov til at diskutere feminisme og dykke ned i alle de ting, der knytter sig til feminismen. Det er blevet en succes. I dag består studiekredsen af hele 25 elever fra alle årgange og af alle køn, oplyser Aarhus Gymnasium i en pressemeddelelse.

”Vi ville gerne skabe et rum, hvor eleverne kunne mødes på tværs af uddannelse, køn, religion og etnicitet og snakke om de ting, der optager dem i forhold til kønsspørgsmål og ligestilling mellem kønnene,” siger Birgitte Holm Jørgensen i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Vi er ikke overraskede over interessen, men vi er overraskede over, at eleverne prioriterer vores studiekreds så højt og lægger så meget energi og tid i den i deres ellers pressede hverdag.”

Workshop på kvindemuseet

Studiekredsen mødes en gang om måneden og diskuterer feminismen ud fra forskellige temaer og emner. Indtil videre har eleverne både været på Kvindemuseet og deltaget i en workshop om kvindebevægelsens vigtige mærkesager, diskuteret den kvindelige rapper Nikolines musiknummer ”Sut min klit” og lavet aktivisme i form af feministisk julepynt, digte og poetry slam.

Og der er masser af læring at finde i en studiekreds, der behandler kønnene, tilføjer Lene Birk Larsen i pressemeddelelsen:

”Vi mener det er en vigtig del af den almene dannelse at være oplyst om ligestilling mellem kønnene. Eleverne lærer at forholde sig til deres omverden og at diskutere de emner, der vedrører dem. De lærer at udtrykke sig og kommunikere deres holdninger gennem oplæg, diskussioner og aktivisme,” siger hun.

Det gør indtryk

For lærerne har det været inspirerende at opleve de unge, når studiekredsen har været samlet.

”Der er mange forskellige indgangsvinkler til feminismen, og det har skabt en naturlig diskussionslyst og motivation til at tage fat i nye områder. Det gør indtryk at se, hvordan problematikker fra elevernes hverdag og erfaringsverden virkelig er noget, de forholder sig til og reflekterer over,” forklarer de.

I det nye år har den feministiske studiekreds både planer om debateftermiddag med antifeminister, besøg på Aros med fokus på kunst og feminisme gennem tiden – og mange andre emner, der kan gøre eleverne klogere på ligestilling mellem kønnene og feminismen.

jwh

Publiceret 29 January 2019 08:41