Claus Krogh, chefredaktør på Politikens Lokalaviser

Claus Krogh, chefredaktør på Politikens Lokalaviser

Chefredaktørens klumme: Borgmesteren varetager ikke byens interesse

Hvorfor glæder Jacob Bundsgaard sig ikke over, at Aarhus bliver hjemsted for Danmarks Sundhedsvæsen og de mange arbejdspladser, det fører med?

Jacob Bundsgaard (S) kom i en slem kattepine, da regeringen i den forgangne uge præsenterede en ny sundhedsreform. På den ene side kunne han med borgmesterkasketten på for Aarhus se, at der var lagt op til en helt ny enhed, Sundhedsvæsen Danmark, der blandt andet skal have det nationale ansvar for driften af alle landets sygehuse og praksissektor. Sundhedsvæsen Danmark skal placeres i Aarhus med masser af arbejdspladser til følge.

På den anden side er borgmesteren jo også formand for Kommunernes Landsforening (KL), og med den kasket på talte han om omfordeling og uklarhed omkring økonomien i reformen.

Og det sidste, som gjorde borgmesterens kommunikation i forhold til reformen svær, var, at Socialdemokraternes Mette Frederiksen, og dermed borgmesterens partiformand, dumpede reformen med det samme. Så der stod borgmesteren og kunne hverken grine eller græde. Rådmand Jette Skive (DF), der modsat borgmesteren åbenbart kan sige præcis det, hun tænker, var anderledes klar i spyttet: Regeringens udspil til en sundhedsreform er et stort skridt i den rigtige retning, og hun var svært tilfreds med, at det nye Sundhedsvæsen Danmark skal placeres i Aarhus.

Borgerne i Aarhus kan med rette forvente, at borgmesteren for Aarhus først og fremmest er netop borgmester for Aarhus. At det at varetage byens interesse overstiger alle andre interesser og kasketter. Kommunen vil med et nationalt kompetencecenter som Sundhedsvæsen Danmark få en appelsin af den anden verden i turbanen med efterfølgende tilflytning af nye medarbejdere og dermed skatteydere.

Men den ellers meget kommunikerende borgmester har ikke udsendt en eneste pressemeddelelse med borgmestersignaturen på, der handler om, hvad han tænker, det kan betyde for Aarhus med den nye reform. Al kommunikation har været i KL-regi. Det er ikke at varetage kommunens interesser, og det er kritisabelt.

Jeg har en bekendt med lægepraksis i det nordlige Aarhus. De forandringer, der er lagt op til, vil ifølge ham skabe en bedre og tættere relation mellem læge og borger med en bedre behandling til følge. Og netop nærhed og bedre behandling bør være et emne, der ligger borgmesteren på sinde, hvis han skal tænke på borgerne i Aarhus, og man kunne derfor godt forvente en lidt mere nuanceret og lokal stillingtagen til reformudspillet fra borgmesterens side.

Med venlig hilsen

Claus Krogh, ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 22 January 2019 07:10