Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Ritzau Scanpix

Sundhedsvæsen Danmark: Ny superstyrelse skal ligge i Aarhus

Aarhus får en stor rolle i regeringens sundhedsudspil

Af
Af Trille Skøtt-Jensen

En ny national myndighed under navnet Sundhedsvæsen Danmark skal ligge i Aarhus. Det lægger regeringen op til i det nye sundhedsudspil, hvor man vil nedlægge de fem regioner og erstatte med fem sundhedsforvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber.

Sundhedsvæsen Danmark skal fungere som en drivkraft for at udvikle sundhedsvæsenet i hele landet og koordinere opgaver, der løses bedst i fællesskab. Det skal eksempelvis sikre, at alle akutte patienter i Danmark har adgang til en ensartet, høj kvalitet i behandlingen døgnet rundt og i alle dele af landet.

Denne ændring sker angiveligt, fordi regeringen mener, at der ikke har været tilstrækkelig koordination og fremdrift på flere områder i sundhedsvæsenet.

Der er, såvidt Lokalavisen erfarer, endnu ikke tænkt over, hvor Sundhedsvæsen Danmark skal ligge i Aarhus.

Styrelsen skal stå for:

1. At sikre, at alle skal have adgang akutbehandling af høj kvalitet på alle tider af døgnet og i alle dele af landet.

2. Godkende større it- og digitaliseringsprojekter i sundhedsvæsnet.

3. Sikre at patientrettigheder overholdes

4. Sikre nationalt samarbejde om højt specialiserede behandlinger

5. Beslutning om fælles indkøb til alle sygehuse. I dag udgør regionernes samlede indkøb over 30 milliarder kroner årligt.

6. Indsamle erfaringer og udbrede fælles løsninger.

Sundhedsvæsen Danmark får en bestyrelse på elleve personer, som regeringen udpeger. I bestyrelsen vil indgå personer, der har erfaring med sundhedssektoren. Derudover udpeges et medlem på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Derudover indeholder sundhedsudspillet:

At førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt i 48 timer.

Nyt landsdækkende lægevagtnummer 113, der skal erstatte de nuværende indgange til akut lægehjælp

Der skal i 2022 optages 2000 flere sygeplejerske på sygeplejestudiet

I 2025 skal der være en halv million færre sygehusbesøg og 40.000 færrre indlæggelser.

Hele reformudspillet fra regeringen kan læses her

Rådmand i Aarhus er tilfreds

"Regeringens udspil til sundhedsreform er et stort skridt i den rigtige retning. Reformen vil give aarhusianere større nærhed med sundhedstilbud i kommunen. Det er en rejse, vi har været på længe, hvor vi hele tiden har øget samarbejdet med de praktiserende læger og hospitalet. Nu får vi forhåbentlig en klarere rolle- og opgavefordeling, og pengene skal følge patienterne," siger Jette Skive (DF), rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune i en pressemeddelelse

"Derfor er jeg også meget tilfreds med, at reformen lægger op til, at den kommende overordnede instans Sundhedsvæsen Danmark, bliver placeret i Aarhus. Det bekræfter os i, at vi har vist, hvordan det fremtidige sundhedsvæsen skal skrues sammen med høj grad af samarbejde og løsninger tæt på borgerne", udtaler hun.

Publiceret 16 January 2019 10:48