Der bliver pakket sammen, banket ned og rykket ud på Institut for (X) bag Godsbanen i disse dage. 28. januar rykker bulldozerne ind.

Der bliver pakket sammen, banket ned og rykket ud på Institut for (X) bag Godsbanen i disse dage. 28. januar rykker bulldozerne ind. Foto: Tahmasbi

Inden bulldozerne kommer: Kreative kræfter forlader Godsbanen

60 procent af Institut for (X) bliver bulldozet væk om 12 dage. Musikere, iværksættere og studerende bakker ned og rykker ud, før maskinerne sætter ind

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det har hele tiden været meningen, at det kreative græsrodsområde bag Godsbanen, Institut for (X), skulle være midlertidigt. Det virker alligevel meningsløst for mange, nu hvor det er blevet flyttedag. Da avisen kigger forbi, har 20 mennesker travlt med at tømme bygninger og containerer. De sorterer, smider ud, brænder af og læsser ting på en lastbil, der kører til lossepladsen. Der bliver banket og larmet på denne kolde januardag, hvor flere af lokalerne allerede står gabende tomme - kun fulde af kulde.

En af dem er musikeren Oliver Duckert. Han er tidligere christianit men har haft sin daglige gang på instituttet de seneste seks år.

"Det her er meget bedre end Christiania. For her er en leder, Mads Peter Laursen, som har sørget for styring, ro og orden. Her er ikke kriminalitet og stoffer, men en masse kreative kræfter, som skaber nye erhverv," siger Oliver Duckert.

Han har lært en masse i årene på Godsbanen.

"Jeg har udviklet mig meget både som musiker og menneske. Jeg kan sagtens tage min erfaring, min musik og mit firma med videre, men hvor er det ærgerligt, at man ikke bevarer det her sted," mener han, der slæber af sted på noget musikgrej, imens han taler.

Oliver Duckert har oplevet, at mange andre end ham har fundet fodfæste i de kreative kredse bag Godsbanen. De har blandt andet lært af hinanden.

"Jeg har fundet ud af, at jeg er godt til løse konflikter. Det har åbnet mig op på en ny måde, og det afspejler sig i min musik," siger han.

Det knitrende bål kan ikke varme det tomme, kolde område op i disse dage.

De knitrende bål kan ikke varme det kolde, tomme område bag Godsbanen op i disse dage. Foto: Tahmasbi

Et firma i en container

Et stenkast fra den forstemte og ærgerlige musiker er en arkitekt ved at flytte sit firma i en stor blå container. Den hænger oppe i luften i en stor kran.

"Jeg har byggematerialer og kontorgrej i den," siger han, der hedder Rasmus Nørfeldt og som driver Studio Mockup.

"Studio Mockup flytter nu ind i en kontorpavillion, som ligger på den del af Institut for X, der bliver. Så det skal nok gå. Men jeg er da ærgerlig over, at de lokaler, vi har bygget op, skal jævnes med jorden," siger han og peger ind i et smukt rum, der har lokaler af træ i to etager.

"Lige nu bliver jeg nødt til at flytte denne her container 200 meter længere ud af området, for jeg ved ikke, hvor den endeligt kan være. Jeg skal også flytte denne her," siger han og peger på endnu en blå container, der skal indrettes som bryggeri.

Kranføreren fra Johannes Sørensen føler med udflytterne, mens han navigerer den meget store container på plads:

"Det er da ærgerlig, at folk i området skal flytte. Især når de ikke engang ved, hvor de egentlig skal hen og derfor bliver nødt til at flytte deres containere to gange," ryster han på hovedet, mens han griber fat i den tore blå metalkasse og får den bugseret i den rigtige retning.

Der bliver pakket sammen, banket ned og rykket ud på Institut for (X) bag Godsbanen i disse dage. 28. januar rykker bulldozerne ind.

Der rykkes ud og ryddes op langs Godsbanen i disse dage. Foto: Tahmasbi

40 procent bliver tilbage

Den daglige leder, Mads Peter Lausen, kommer slæbende på nogle store affaldssække og har travlt med at svare på flyttefolkets spørgsmål om hvad, der skal hvorhen. Det lykkes avisen at få hans opmærksomhed midt i den travle nedpakning.

På spørgsmålet om, hvor meget af området, der forsvinder, svarer han:

"60 procent af Institut for X's område vil blive bulldozet 28. janaur. Nogle af firmaerne bliver her, og andre rykker til Sydhavnen, Gellerup og Grenaa," siger han.

Det er svært at bevare det kølige overblik, men han vurderer, at omkring 60 procent af de kreative kræfter rykker ud. De tilbageblevne 40 procent vil rykke rundt og organisere sig på en ny måde.

Det store værksteder i området bliver bevaret, så der vil være forholdvis mange håndværkere tilbage og færre aktivister efter 28. janaur.

Publiceret 15 January 2019 15:40