Chefredaktør for Politikens Lokalaviser, Claus Krogh.

Chefredaktør for Politikens Lokalaviser, Claus Krogh.

Chefredaktørens klumme:

Skoleskyderiet i Aarhus

Claus Krogh husker tilbage på skyderiet på Aarhus Universitet, der skete for snart 25 år siden

Jeg husker det ganske tydeligt. Det var i april 1994, og jeg sad på Ekstra Bladets redaktion på Rådhuspladsen i København, da Ritzau-klokken ringede. Det gjorde den, når der skete noget, som er det, vi i dag kalder for 'Breaking News' - når der var sket noget stort, som krævede redaktionens opmærksomhed.

Ritzau-klokken ringede, fordi en 35-årig mand var mødt op på Aarhus Universitet på Trøjborg med et oversavet jagtgevær og intentionen om, at han ville være danmarkshistoriens største massemorder.

På redaktionen tilbage i 1994 i København fik man travlt, og i takt med at det kom frem, hvad der var sket, kom det hele langsomt ganske tæt på mig selv. Dengang havde jeg en lejlighed på 4. sal på Aldersrovej på Trøjborg - lige overfor Universitet. Jeg kunne fra min altan se ned på bygningen, hvor skyderiet fandt sted. Nu var jeg i praktik og sad derfor i København - men jeg kan huske, at jeg syntes, det var en ganske surrealistisk oplevelse at følge Ekstra Bladets journalister arbejde på så vild en historie, som var sket lige nedenfor min altan hjemme i Aarhus.

I år er det 25 år siden, at det første og eneste skoleskyderi skete i Danmark. Det er et helt specielt stykke danmarkshistorie, som vi her på redaktionen synes er værd at genfortælle. Så det har vi gjort.

Vores dygtige journalist Magnus Bekholm har i flere måneder gravet sig ned i historien om, hvad der egentlig skete den skæbnesvangre aprildag på universitetet på Trøjborg. Det har været et omfangsrigt arbejde for Magnus, og det har især været svært at finde frem til de mange, der var involveret i skyderiet på det ene eller anden måde og i øvrigt få dem i tale.

Dels fordi det i sig selv er et ganske omfangsrigt stykke detektivarbejde her 25 år efter - men også fordi skyderiet selvsagt påvirkede de mange mennesker, der var involveret. Fra ofrene, over ansatte på universitetet til politi- og redningsfolk, der ankom til universitetet, da alarmen om et skyderi gik i gang.

Vi har - udover de artikler, der er linket til herunder - også produceret en podcast i fem afsnit. Det første afsnit er allerede klar og kan hentes i iTunes, Soundcloud og på andre podcastplatforme. De næste afsnit udkommer hver tirsdag klokken 11 herefter. Jeg håber, du har tid til at lytte til dette stykke danmarkshistorie.

Med venlig hilsen

Ansvarshavende chefredaktør Claus Krogh

Publiceret 11 January 2019 16:00

SENESTE TV