2018 skuffede fælt på besøgsfronten, lyder det fra Aros. Foto: Aros/Anders Trærup

2018 skuffede fælt på besøgsfronten, lyder det fra Aros. Foto: Aros/Anders Trærup

Stort fald i besøgstal:

2018 røg helt ned i bølgedalen på Aros

2018 var skuffende for Aros, erkender museumsdirektør Erlend Høyersten, uden at museet dog ønsker at opgive præcist, hvor mange der indløste billet

Af
Tina Bryld

JP Aarhus

Kunstmuseet Aros havde i 2018 langt færre besøgende end forventet.

Kun omkring 500.000 gæster indløste en billet til at komme ind at se kunsten mod 658.086 i 2017. Aros ønsker ikke umiddelbart at oplyse et nøjagtigt tal, men henholder sig til det, som det kalder sit officielle besøgstal.

Det er naturligvis skuffende og lavere end forventningerne efter 2017

Det viser, hvor mange gange folk har fået, hvad museumsdirektør Erlend Høyersten kalder for en ”Aros-oplevelse”, hvilket betyder, at de er gået gennem museets foyer, måske for at skyde genvej, har besøgt butikken eller tilbragt tid i caféen.

Det skete 722.109 gange i 2018 mod 980.909 i 2017.

Museet kan dog ikke undgå at oplyse, hvor mange der rent faktisk indløste en billet, om det så var via et abonnementskort eller billetlugen. Dels skal det fremgå af årsrapporten, dels skal Danmarks Statistik have tallene.

"2017 var et fantastisk år. Derfor er det overraskede, at 2018 var skuffende," erkender Erlend Høyersten i en pressemeddelelse.

"Det er naturligvis skuffende og lavere end forventningerne efter 2017. Vi har ikke været gode nok i forhold til timing og til at nå det brede publikum. Vi har ikke nået de forventede besøgstal i vinter- og efterårsferierne, som betyder meget på bundlinjen," udtaler han og tilføjer, at Aros »er et museum, der gør tingene anderledes, og som tør tage store chancer. Med en sådan vision, må man også forvente, at bølgedale må forekomme«.

Sommervarmen har været udslagsgivende for især det lokale publikum, men museet synes stadig, at det har godt fat på turisterne.

"I 2018 har vi også gjort et stort stykke arbejde med forskellige projekter og samarbejder, som vil få stor indflydelse i de kommende år," siger direktøren.

Langt til Louisiana

Museet blev i 2017 godt hjulpet af kulturhovedstadsåret, hvor det havde den store udstilling, ”The Garden - End of Times, Beginning of Times”, der strakte sig fra Aros’ egne gallerier gennem gader og værtshuse til stranden og skoven ved Tangkrogen. Ifølge museets egne stikprøveoptællinger havde den udstilling ca. 563.500 besøgende uden for Aros.

Der er langt op til den danske konkurrent på museumsfronten, Louisiana i Humlebæk, som sidste år måtte se sig slået af Aros. Her tæller man kun dem, der løser billet - man kan slet ikke komme ind på museet uden at betale ved indgangen. For Louisiana blev 2018 et historisk år i mere én forstand, for museet kunne fejre sit 60-års jubilæum med det største besøgstal nogensinde: 755.500 gæster.

Publiceret 08 January 2019 17:35

SENESTE TV