Lise Bassse har været indehaver af Pub'en i Jærgergårdsgade i 27 år.

Lise Bassse har været indehaver af Pub'en i Jærgergårdsgade i 27 år. Foto: Jonas Wrede Hansen.

(14/24) BRUN JUL:

Den med... kokkene og rygterne om et stort whisky-udvalg

På Pub'en i Jægergårdsgade er musikken lav, så folk kan snakke sammen om alt mellem himmel og jord, og så gemmer man på intet mindre end 24 forskellige flasker whisky

Af
Jonas Wrede Hansen

Der er et sted i Aarhus, som man ikke kan komme uden om, når man vælger at lave en julekalender om brune beværtninger. Det er Pub'en' i Jægergårdsgade. I over 50 år har den ligget som en legendarisk del af gaden, hvor en trofast gruppe af stamgæster mødes over en fyraftensøl, udflugter arrangeres, og hvor unge nybegyndere hurtigt føler sig godt til rette i den hyggelige bodega-stemning.

Her er så dejligt. Det er som at have en ekstra familie

Det er brunt med brunt på. Fra facaden til tapetet og hen til baren går den ægte bodegafarve igen, og når man træder indenfor bliver man mødt af en let tåge af røg, som bestemt ikke er kvalmende, men skal være til stede på en vaskeægte brun beværtning, og det er Pub'en uden tvivl.

(Artiklen fortsætter under kortet)

De seneste 27 år har Lise Basse været indehaver af stedet, og hun elsker det.

"Her er så dejligt. Det er som at have en ekstra familie," lyder det storsmilende fra hende til Lokalavisen Aarhus, imens hun både forsøger at servicere de mange stamgæster i baren og fortælle om stedet på samme tid.

Fra ni til tre

Det klarer Lise Basse glimrende, selvom der er travlt denne hverdag, hvor hun uden varsel pludseligt også har fået besøg af en journalist. Men som indehaver og kvinden bag baren skal man også kunne klare lidt af hvert, påpeger Lise Basse hurtigt. Hun deltager således både i snakken med gæsterne, skaber den gode stemning fra sin plads bag baren, og så kan hun også finde på at deltage i et spil kort eller være med til at rafle.

"Nogle gange skal man også lidt agere psykolog, hvis folk gerne vil snakke om problemer," forklarer Lise Basse, som dog sagtens kan håndtere det hele, selvom der er mange mennesker som denne torsdag, hvor Lokalavisen Aarhus er på besøg.

"Det er faktisk det normale antal gæster på en hverdag," fortæller hun og tilføjer:

"Fredag og lørdag er der endnu flere mennesker, imens søndag godt kan være helt død."

Lise Basse glæder sig bare over, at Pub'en er et populært sted for alle slags gæster. Hun har nemlig i den grad oplevet, hvordan Jægergårdsgade er krympet i antallet af brune beværtninger.

"Jeg kan huske, at der var ni steder, da jeg overtog stedet. Nu er vi kun tre," fortæller hun.

"Dejligt, at musikken er lav"

Blandt gæsterne på den brune beværtning i Jægergårdsgade denne hverdag sidder Emilia Jacobsen og Emilie Laurberg. De er begge 20 år og er begejstrede for at være på Pub'en.

"Det er et super hyggeligt sted," fortæller Emilia, imens veninden Emilie nikker.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Emilia Jacobsen (tv.) og Emilie Laurberg mødtes på Pub'en i Jægergårdsgade for at snakke sammen for første gang i fire år.

Emilia Jacobsen (tv.) og Emilie Laurberg mødtes på Pub'en i Jægergårdsgade for at snakke sammen for første gang i fire år. Foto: Jonas Wrede Hansen

"Der er bare sådan en god stemning, og så er det dejligt, at musikken er lav, så man kan snakke med hinanden," fortæller Emilie.

De to unge aarhusianere har ikke set hinanden i fire år og valgte derfor meget passende at tage en snak over et par øl på en brun beværtning.

"Vi gik i folkeskole sammen og har mødt hinanden tilfældigt i byen, men vi har ikke snakket ordentligt sammen i fire år, så nu var det på tide, og så var det meget fint at gøre det her," fortæller Emilia.

Et godt socialt sammenhold

Den rutinerede indehaver føler sig godt hjemme på Pub'en, som igennem årene har fået skabt sig et godt ry i Aarhus og tiltrækker stamgæster fra hele byen. Lise Basse har især bemærket, at en del kokke tager forbi Pub'en for at få en fyraftensøl.

"Vi er så heldige, at der er en del kokke og tjenere fra byens restauranter og caféer, som kommer her efter arbejde for at drikke et par øl og rafle. Det er jo bare dejligt og skaber en hyggelig stemning," fortæller Lise Basse, som også sørger for at gøre noget for sine stamgæster.

"Vi arrangerede engang en cykeltur rundt om Brabrand Sø, og så har vi en årlig julefrokost, hvor vi enten får mad ude fra eller en af gæsterne laver mad til os. Så giver jeg de første to omgange og snaps," smiler Lise Basse.

Et mekka for whisky-elskere

Men hvis man tror, at Pub'en i Jægergårdsgade kun er et sted, hvor man kan få øl med eller uden arnbitter, så kan man godt tro om igen. Bag Lise Basse i baren er der utallige flasker af forskellige typer spiritus, og indehaveren er selv ret stolt af det store udvalg.

"Vi har forsøgt at skille os lidt ud fra mængden ved at have et stort udvalg af whisky. Vi har 24 forskellige falsker," fortæller Lise Basse og tilføjer:

"Det er faktisk ikke rigtig noget, vi sådan har reklameret med, men vi opdager tit, at folk har hørt ude i byen, at vi har et stort udvalg af whisky, og derfor kommer forbi."

Det har endda ført til, at Lise Basse åbner stedet til whiskysmagninger til eksempelvis polterabender.

BRUN JUL - EN JULEKALENDER I 24 AFSNIT

Byens brune beværtninger har avisens fokus i festlige december. Redaktionen har besøgt 24 beverdinger i Aarhus og kortlagt dem. På aarhus.lokalavisen.dk kan du hver dag frem til 24. december læse en ny artikel fra et nyt sted og gå på opdagelse i et opdateret interaktivt kort med alle de alkoholiske oaser.

Publiceret 14 December 2018 10:00

SENESTE TV