Maria Kristensen (tv.) og Maibritt Sunesen glæder sig til, at byggeriet starter og børnene kan komme tilbage i vante rammer på den grund, hvor alt stod i flammer natten til 17. november 2017. Foto: Martin Jørgensen

Maria Kristensen (tv.) og Maibritt Sunesen glæder sig til, at byggeriet starter og børnene kan komme tilbage i vante rammer på den grund, hvor alt stod i flammer natten til 17. november 2017. Foto: Martin Jørgensen

Efter talrige udsættelser:

Nu genopbygges nedbrændt børnehus endelig

November sidste år brændte børnehuset Kløverhulen i Højbjerg ned. Efter flere udsættelser tages første spadestik nu endelig til et nyt hus

Af
Martin Jørgensen

17. november 2017 er en dag, som mange familier i Højbjerg ikke glemmer. Det var nemlig den dag, hvor børnehuset Kløverhulen brændte ned til grunden efter en påsat brand.

Maria Kristensen og resten af familien fik den triste nyhed på den lokale Facebookgruppe, mens de var ved at gøre de små klar til at komme i vintertøjet.

"Vi var alle sammen meget berørte over situationen, og min datter gav sig til at græde over hendes perleplader og flyverdragt, som nu var brændt. Jeg kunne virkelig mærke, at jeg også skulle trække vejret dybt for ikke at stå og trille for mange tårer. For jeg skulle jo være hendes støtte," fortæller Maria Kristensen, som er formand for forældrerådet i den integrerede institution Kløverhulen ved Dagtilbuddet Holme/Højbjerg.

Hun har selv tre børn, hvoraf de to blev berørt af episoden.

Også for en anden forælder, Maibritt Sunesen, som også er medlem af forældrerådet, var det noget af det første, hun opdagede, da hun åbnede øjnene den fredag morgen i november.

"Jeg blev ramt af en uvished om, hvor slemt det stod til. Vi har minder derfra fra dengang min søn gik i børnehaven, og så får man også en masse empati for de pædagoger, som har arbejdet i huset i 20 år."

Første spadestik

Over et år senere blev første spadestik taget. Det skete 11. december, og det er noget, der vækker stor begejstring hos forældrene fra Højbjerg, som længe har set frem til fremgang i processen.

"Det bliver dejligt, at børnene igen kan komme i en integreret institution med faste rammer og gode rutiner, hvor der også er dynamik og sammenhæng mellem de to huse," fortæller Maibritt Sunesen, som dog også fortæller historien om et forløb, der har været præget af mange udsættelser.

De mange udsættelser har sat forældrenes hverdag og tålmodighed på prøve, fortæller de begge. Byggeriet blev nemlig rykket på grund af en forvaltningsfejl hos Aarhus Kommune. Det skrev forældrene for et par uger siden i et læserbrev i Lokalavisen Aarhus.

"Det var på en måde forventeligt, at der ville komme udsættelser, hvilket er super ærgerligt. Man har som forældre en opgivenhed, når man skal vente så meget, som vi har gjort," fortæller Maibritt Sunesen. Noget, som Maria Kristensen bakker op.

"Tre måneders ekstra ventetid betyder så meget for børn, pædagoger og forældre. De langstrakte processer er måske bare en del af hverdagen for de mennesker, der varetager byggesagen, men for os betyder flere måneders udsættelser bare rigtig meget."

Midlertidig løsning

Børnene har været genhuset i barakken på Tulshøjsvej, som blev bygget i 1970'erne. Et hus, der, ifølge Maria Kristensen og Maibritt Sunesen, både kan ses og lugtes er af ældre dato. I fællesrummet er det sågar så utæt, at der på regnvejrsdage stilles spande op for at undgå vandskader.

"Jeg har da undret mig over, om det er forsvarligt, at vores børn er et sted som Tulshøjsvej. Vi føler, at der har været manglende information fra Aarhus Kommune," fortæller Maibritt Sunesen.

På trods af utætheder og ældre faciliteter, så fungerer stedet fint som en midlertidig løsning, mener de to mødre.

Personalets indsats har været bemærkelsesværdig, ifølge forældrene.

"Rammerne er én ting, og personalet, der former hverdagen, er noget andet. De er bare fantastisk dygtige, og de har gjort det rigtig godt. Det er blevet tydeligt, at det er dem, der former børnenes hverdag," understreger Maibritt Sunesen.

Netop pædagogernes store bidrag er også noget, som har gjort størst indtryk på formanden for forældrerådet.

"Jeg så pædagoger med tårer i øjnene stå og kigge på det brændte børnehus, og der må jeg bare sige, at de har taget hele situationen med oprejst pande og gjort det til en hverdag, som fungerer for alle."

Hvis alt går planmæssigt, vil et nyt hus stå klar til september næste år.

Publiceret 13 December 2018 10:00

SENESTE TV