Foto: Mostphotos.

Rådmand: Ferie til flygtninge i Aarhus uden job er ikke lovligt

Enhedslisten foreslår, at man giver flygtninge uden job ret til at holde ferie, men der er ikke hjemmel til det i lovgivningen, mener rådmand Kristian Würtz (S)

Af
Jonas Wrede Hansen

På aftenens byrådsmøde i Aarhus havde Keld Hvalsø Nedergaard fra Enhedslisten taget et forslag med, som omhandlede at give flygtninge i Aarhus uden job retten til at holde ferie.

"Det er så afgjort ikke rimeligt, at forældre, fordi de er flygtninge, ikke har mulighed for at holde ferie sammen med deres børn. Og det er altså heller ikke rimeligt at nægte børn at have ferie sammen med deres forældre," lød det blandt andet i forslaget fra Enhedslisten.

Baggrunden for forslaget er, at flygtninge i Danmark for tre år siden mistede retten til at holde ferie, da den såkaldte integrationsydelse blev indført. Det medførte, at man som flygtning uden job ikke har ret til at holde ferie, da man skal være i aktivering.

Enhedslisten vil gerne have aktiveringspligten ophævet i to uger hver sommer og samlet to uger i julen.

Forslaget er imod lovgivningen

Men det kan ikke lade sig gøre, lød det fra rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S).

"Der er ikke hjemmel i lovgivningen til at ophæve aktiveringspligten for modtagere af integrationsydelsen, og på den baggrund kan jeg ikke anbefale byrådet at vedtage forslaget," lød det meget klart fra ham på byrådsmødet.

Men dem information fra rådmanden fik ikke Keld Hvalsø til at opgive forslaget. Han mener nemlig stadigvæk, at det kan lade sig gøre at få det ført ud i livet.

"Jeg er ikke helt sikker på, at det er en rigtig tolkning at sige, at man med aktivitetspligten som kommune har pligten til at 52 uger om året rent faktisk at have en aktivitetspligt. Jeg er helt med på, at der er en rådighedspligt, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men det er jo ikke det samme som, at en kommune er forpligtet til alle uger om året at planlægge aktivering. Så derfor vil jeg meget gerne have, at vi behandler emnet i magistraten," lød det fra Keld Hvalsø fra Enhedslisten.

Forslaget blev sendt til udtalelse i Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse med opbakning fra SF, De Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Publiceret 12 December 2018 21:32

SENESTE TV