Jens Brogaard har været på Peter Gift i 12 år, efter han blev forpagter i 2006. Foto: Martin Jørgensen

Jens Brogaard har været på Peter Gift i 12 år, efter han blev forpagter i 2006. Foto: Martin Jørgensen

(8/24) BRUN JUL:

Den med... stolte traditioner og Wozniackis plads

Lokalavisen Aarhus kiggede forbi hos Peter Gift, som er en af Aarhus' ældste beværtninger

Af
Martin Jørgensen

Peter Gift er proppet til bristepunktet af et ældre publikum, som tager for sig af den overdådige julebuffet, hvor fiskefilet med dertilhørende remoulade er at finde på de fleste tallerkner denne onsdag eftermiddag.

Bagerst i lokalet sidder en ældre herre alene ved et bord. Han er er i fuld gang med at spise det sidste af sin stegte medister. Den medisterspisende mand viser sig at være Jens Brogaard, som har været forpagter gennem 12 år på Peter Gift.

"Der er godt travlt i dag, men det er jo kun godt," lyder det fra Jens Brogaard, som i 2006 overtog et sted, han bestemt ikke mente skulle revolutioneres. Tværtimod.

"Jeg fortalte familien, som ejer stedet, at Peter Gift er et museum, og at det bestemt ikke skulle laves om. Det skal være, som det altid har været," understreger Jens Brogaard, som sidenhen har drevet stedet med stor succes.

Nul konkurrencedrikkeri

Gæsterne nyder ofte en velskænket fadøl på den kendte beværtning. 'Konkurrencedrikkeri' og '10 shots for en hund', som Jens Brogaard beskriver det, bliver aldrig nogensinde en del af dagligdagen på Peter Gift.

"De folk, som kommer her, kan godt lide, at der er styr på tingene. Hvis det bliver lidt for festligt, så siger vi pænt til vores gæster, at turen går videre. Der skal være orden og styr på tingene, når man træder ind hos os," lyder det ærligt fra den 68-årige forpagter:

"Folk skal selvfølgelig hygge sig og have det sjovt, og det er ikke forbudt at grine, men hvis det tager overhånd, så fortsætter festen et andet sted."

Med et udvalg af op mod 65 specialøl fra ind- og udland, samt den gode placering tæt på banegården, tiltrækker Peter Gift mange gæster på daglig basis. Både aarhusianere, men også turister og folk, der kommer fra oplandet er blandt dem, der træder ind på matriklen.

"Vi har alle slags gæster. Vi har unge og gamle, og vi har sågar en kvinde, der er kommet her gennem 80 år. Der findes alle slags mennesker på Peter Gift."

Wozniaki og Dicte

"Kom lige her. Nu skal du bare se," lyder det pludselig fra den erfarne restauratør, når snakken falder på, om det har været kendte ansigter forbi adressen i tidens løb.

Fluks rejser han sig stolt fra sin stol og peger på det første guldskilt, som er monteret fast på ryglænet på de gyldenbrune bænke. 'Dictes plads', står der indgraveret.

Tv-serien Dicte, som blev filmet i Aarhus, var også forbi Peter Gift i sin tid. Foto: Martin Jørgensen

Tv-serien Dicte, som blev filmet i Aarhus, var også forbi Peter Gift i sin tid. Foto: Martin Jørgensen

"Her blev en af scenerne i serien Dicte spillet, og på denne plads sad hovedpersonen til en afhøring. Det er lidt en sjov historie," fortæller den muntre forpagter, inden han begiver sig videre og peger på et andet guldskilt med skriften 'Caroline Wozniacki's plads'.

En efterårsaften i 2009 var der fyldt med unge mennesker på Peter Gift, og i midten af lokalet sad en ung lyshåret kvinde med sine venner. Hun rejste sig og bestilte tre gin og tonic i baren, hvortil Jens Brogaard spurgte hende 'Har du nogensinde fået at vide, at du ligner Wozniacki?'

"Hun sagde bare 'Tak skal du have' og smilte tilbage til mig, og det var først dagen efter, at jeg fandt ud af, at det var dén Wozniacki, som dagen forinden havde åbnet Sallings nye sportsafdeling," siger Jens Brogaard.

En efterårsaften i 2009 sad en ung lyshåret pige på Peter Gift. Det viste sig senere at være tennisstjernen Caroline Wozniacki. Foto: Martin Jørgensen

En efterårsaften i 2009 sad en ung lyshåret pige på Peter Gift. Det viste sig senere at være tennisstjernen Caroline Wozniacki. Foto: Martin Jørgensen

Når der ikke filmes tv-serier eller render internationale sportsstjerner rundt, så er alt som det plejer på det brune klenodie af et værtshus.

For her er traditionerne recepten på succes, fornemmes det. I hvert fald er det ét af de få steder i Aarhus, der kan bryste sig af at holde sig i live i mere end et århundrede.

BRUN JUL - en julekalender i 24 afsnit

Byens brune beværtninger har avisens fokus i festlige december. Redaktionen har besøgt 24 beverdinger i Aarhus og kortlagt dem. På aarhus.lokalavisen.dk kan du hver dag frem til 24. december læse en ny artikel fra et nyt sted og gå på opdagelse i et opdateret interaktivt kort med alle de alkoholiske oaser.

Publiceret 08 December 2018 11:55

SENESTE TV