50-årige Karsten Trankjær overtog Solbjerg Bodega tilbage i april 2016. Foto: Martin Jørgensen

50-årige Karsten Trankjær overtog Solbjerg Bodega tilbage i april 2016. Foto: Martin Jørgensen

(6/24) BRUN JUL:

Den med... dart, apotekereliksir og koldrøget vestjysk laks

Karsten Trankjær er ejer af Solbjerg Bodega, hvor han blandt andet holder fast i stolte, vestjyske juletraditioner

Af
Martin Jørgensen

"Jeg skal have min hat på, før der skal tages et billede. Det er helt sikkert!"

Den 50-årige bodegaejer snupper sin mørkegrå sixpence fra det nyvaskede barbord og stiller sig klar bag disken. Man kan mærke på ham, at han føler sig i sit rette element på Solbjerg Bodega. Værtshuslivet er hans hjemmebane. Også selvom det kan kræve hårdt arbejde.

"Det er ikke noget, man bliver rig af. Forhåbentligt kan det give lidt ekstra til pensionen, når den tid kommer," lyder det fra den erfarne indehaver, der både kan kalde sig ejer af Solbjerg Bodega i Solbjerg og Casino Bar i midtbyen.

De guldbelagte lamper er gennemgående over hele beværtningen. Foto: Martin Jørgensen

De guldbelagte lamper er gennemgående over hele beværtningen. Foto: Martin Jørgensen

Karsten Trankjær håber, at beværtningen i sydbyen kan give lidt overskud og forsøde pensionistlivet, der venter nogle år fremme i tiden. Lige nu arbejder han mange timer i ugen, men det skal der til.

"Sådan er det jo at være selvstændig. Det kræver hårdt arbejde, og så har man ikke lige den samme pensionsopsparing som normale lønmodtagere, men forhåbentligt kan stedet blive ved med at køre rundt," fortæller den 50-årige ejer.

Dart og salmiak

Solbjerg Bodega har meget af det, som mange andre værtshuse også har. Poolborde, spillemaskiner og litervis af stærk spiritus på hylderne. Og så har de intet mindre end to dartplader. Noget, som er yderst populært, og som tiltrækker en del gæster.

Den ene af de to dartskiver er godt brugt efter mange års dartturneringer på værtshuset i Solbjerg. Foto: Martin Jørgensen

Den ene af de to dartskiver er godt brugt efter mange års dartturneringer på værtshuset i Solbjerg. Foto: Martin Jørgensen

"Vi er en del af Aarhus Værtshusdart, og vi afholder turneringer hver uge," fortæller Karsten Trankjær, som dog hverken sigter efter triple 20 eller bullseye.

"Det er ikke rigtig noget for mig at spille dart, men der er folk, der ofte kommer og spiller her, og det plejer at være meget hyggeligt."

Når pilene er pakket væk, bliver der naturligvis også drukket alkohol på den brune beværtning. På drinkskortet finder man blandt andet 'Grøn frø', 'Ævle Bævle' og 'Guldklump', men særligt én drink skiller sig ud fra mængden.

Karsten Trankjær mener nemlig selv, at han rammer plet med en drink, hvor flere af elementerne skal bestilles hjem fra apoteket - deraf navnet Apotekereliksir.

"Det er en hemmelig opskrift, men jeg kan godt afsløre så meget, at den er baseret på en jäger-bitter, og så er der salmiak og lidt lakrids i," siger Karsten Trankjær og tilføjer:

"Og så er den billig. Den koster det samme som alle andre drinks på kortet. 25 kroner."

Laks og brændevin

Juletiden er over det danske land, og det samme er den på Solbjerg Bodega. Der er julebanko og mulighed for at møde venner og bekendte, fortæller ejeren, som fremhæver en juledag, hvor folk fra sydbyen strømmer til.

"Mange kommer forbi 23. december, hvor der plejer at være smæk på. Alle kommer forbi og ønsker god jul, og det er en af vores bedste aftener på året," fortæller Karsten Trankjær, der gentagende gange slår fast, at han er i besiddelse af Aarhus' bedste gløgg.

"Det er en opskrift, jeg har stjålet nede fra Thorups Kælder, hvor jeg arbejdede for mange år siden, og den har jeg taget med mig. Den er virkelig god."

Selvom han er bosiddende i Mårslet og har været væk fra hjemstavnen Ringkøbing i flere årtier, så ynder den stolte barejer at holde fast i en vestjysk tradition, der både holdes i hævd på midtbyens Casino Bar, men i særdeleshed også i Solbjerg.

Der bliver nemlig købt en speciel koldrøget laks hjem, som bliver serveret til en stor julemiddag. Noget, der plejer at være en stor succes, fortæller Karsten Trankjær og tilføjer:

"Og så hører der sig selvfølgelig brændevin til. Det kan man ikke komme udenom. Det plejer at blive en stor fest."

BRUN JUL - en julekalender i 24 afsnit

Byens brune beværtninger har avisens fokus i festlige december. Redaktionen har besøgt 24 beverdinger i Aarhus og kortlagt dem. På aarhus.lokalavisen.dk kan du hver dag frem til 24. december læse en ny artikel fra et nyt sted og gå på opdagelse i et opdateret interaktivt kort med alle de alkoholiske oaser.

Publiceret 06 December 2018 13:00

SENESTE TV