45 borgere har lånt penge til opstart af egen virksomhed gennem mikrolånsprojektet. 30 af disse er blevet selvforsørgende. Foto: Ida Guldbæk Andersen/Scanpix Ritzau

45 borgere har lånt penge til opstart af egen virksomhed gennem mikrolånsprojektet. 30 af disse er blevet selvforsørgende. Foto: Ida Guldbæk Andersen/Scanpix Ritzau Scanpix Denmark

Mikrolån i Aarhus: "Det har været en succes"

30 ud af 45 mennesker kommet ud af ledighed efter deltagelse i projekt-mikrolån, siden det blev indført i Aarhus Kommune i 2012

Af
Martin Jørgensen

Siden Aarhus Kommune i 2012 gjorde mikrolån til et fast tiltag, har 45 borgere lånt penge til opstart af egen virksomhed. 30 af disse er blevet selvforsørgende. Det viser en aktindsigt foretaget af Lokalavisen Aarhus.

Hos Aarhus Kommune er man naturligvis glad for, at man er lykkedes med at hjælpe så mange folk ud af ledighed.

"Vi har haft stor succes i forhold til de konkrete borgere, som nu er blevet selvforsørgende. De har alle sammen drømme og ønsker for fremtiden, og de har en stor motivation for at lykkes, når de træder ind i projektet," fortæller Gitte Breinholt Bjerregaard, centerchef ved Jobcenter Aarhus Silkeborgvej, som varetager mikrolånsprojektet.

Borgerne regnes for selvforsørgende fra den dato, hvor de færdiggør deres mikrolånsforløb og har opsagt deres forsørgelse hos kommunen. Herefter står de på egne ben, men ifølge Gitte Breinholt er der stadig mulighed for sparring.

"Det er klart mit indtryk, at hvis borgerne har brug for hjælp, så har de mulighed for at sparre med os. Men samtidig tror vi også på, at folk kan stå på egne ben," siger Gitte Breinholt Bjerregaard, der mener, at alle borgere har fået noget ud af projektet. Også dem, der ikke er endt med at blive selvstændig.

"Rent personligt sker der noget med de her mennesker, og de rykker sig selv og får en fornyet tro på sig selv. Vi hjælper dem til at blive mere afklarede omkring, hvilke kompetencer og evner de har."

Drive gør forskellen

Ifølge Metin Aydin, som er formand for NGO'en egenvirksomhed.nu, der også hjælper flygtninge og arbejdsløse danskere med at etablere egen virksomhed, er det ikke den økonomiske tilførelse, der gør forskellen for folk.

"Det er personens drive, der gør forskellen, om man lykkes eller ej. Pengene skal nok komme på anden vis," siger han og tilføjer:

"Det er mennesker, der er så langt nede, at de godt ved, at det er deres sidste mulighed. Selvom nogle går sultne i seng, så får de tingene til at ske og gør deres virksomheder til en rentabel forretning," fortæller Metin Aydin, som håber, at endnu flere vil tage skridtet og blive selvforsøgende. Både gennem projekter som mikrolån, men også på egen hånd.

Egenvirksomhed.nu har mulighed for at hjælpe endnu flere mennesker væk fra overførselsindkomst.

"Hvis folk har en fornuftigt forretningsidé, som vi føler, at vi har forudsætninger for at hjælpe med at føre ud i livet, så er vi der, og vi hjælper gerne folk med at komme i gang."

På mikrolånsforløbet i Aarhus Kommune lærer deltagerne om alt lige fra bogføring til sociale medier. I gennemsnit er udgiften 24.500 kroner for hver deltager, der fuldfører hele forløbet og bliver selvstændig.

Center for Alternativ Samfundsanalyse har lavet økonomiske beregninger, der viser, at der er en økonomisk gevinst for kommunen, hvis blot seks procent af deltagerne bliver selvforsørgende i en periode på fem år. I mikrolånsforløbene 2012-2018 er selvforsørgelsesgraden på over 66 procent.

Mikrolån

Et tilbud om erhvervsrådgivning og økonomisk støtte til borgere på kontanthjælp med problemer udover ledighed, som gerne vil blive selvstændige. Målet er, at socialt udsatte får en mulighed for at etablere egen virksomhed og derigennem bliver selvhjulpne og selvforsørgende. Det er muligt at søge lån på om til 20.000 kroner.

Publiceret 05 December 2018 11:30

SENESTE TV