Claus Krogh, chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Claus Krogh, chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Chefredaktørens klumme:

De lokale stemmer er vigtige

Når myndighederne lytter til borgerne, bliver resultatet ofte bedre, skriver Claus Krogh

I denne uges avis har vi en historie, hvor Aarhus Ø Fællesråd advokerer for, at planerne for de næste etaper af byggeriet på Aarhus Ø vil skabe et lukket byrum på grund af karrébygninger. På rådhuset har man lyttet og vil fortsat lytte, og har man en mening om det kommende byggeri, er der høringsfase frem til den 23. januar.

Det er ret beset en smagssag, om det ene eller det andet er pænest og mest inkluderende, og om karréer lukker byrummet eller skaber mulighed for privatliv.

Jeg kan da godt forestille mig, at man på kommunen nogle gange blive lidt trætte

Pointen er, at den lydhørhed, som der udvises fra kommunens side er ligefrem proportional med ens holdning til det projekt, man involverer sig i. Hvis du er blevet lyttet til og taget alvorligt, så er dine holdninger til et projekt, som det kommende byggeri på Aarhus Ø, automatisk mere positiv.

Vi har utallige gange skrevet om projekter, hvor der har været høringer om lokalplanerne, og jeg kan da godt forestille mig, at man på kommunen nogle gange blive lidt trætte. Men det er forstandigt og det eneste rigtige at lytte til borgerne og give dem mulighed for at komme til orde.

I Hjortshøj, hvor jeg bor, fik vi for noget tid siden en meddelelse fra Virupskolen og forældrebestyrelsen om, at der fra midten af november var adgang forbudt for forældres biler på skolens parkeringsplads. Sådan - ud af det blå. Forklaringen var, at skolelederen og forældrebestyrelsen, synes, trafikken omkring skolen var farlig for børnene.

Det er i sig selv jo en ganske fin pointe. Problemet var såmænd heller ikke ønsket om at skabe en mere sikker skolevej for børnene - det var i høj grad kommunikationen og den manglende involvering. Det viste kommentarerne i de to lokale Faccebook-grupper tydeligt. Og skolen har lyttet. Det er nu blevet meldt ud, at man vil evaluere beslutningen, og i den forbindelse opfordrede man til, at alle, der havde ideer til, hvordan det kan gøres anderledes, kom med deres besyv.

Begge eksempler handler om borgerinddragelse og om at lytte til dem, der påvirkes af myndighedernes beslutning. Når myndighederne gør det, bliver resultatet ofte bedre. Det er ikke sikkert, at alle med en mening også i sidste ende er tilfredse med resultatet. Men de er blevet hørt - og det er vigtigt for demokratiet.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 03 December 2018 22:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.