Liv og glade dage på Jacob Skomager fredag middag. Foto: Danni Paulsen

Liv og glade dage på Jacob Skomager fredag middag. Foto: Danni Paulsen

(2/24) BRUN JUL: Den med... komedieklassiker-referencen

Hvor kommer navnet på Aarhus-værtshuset Jacob Skomager egentlig fra? Det fandt avisens historieløse journalist ud af

Af
Danni Paulsen

Det er grønt udenpå - brunt og røgfyldt indeni. Sådan skal et ægte værtshus være. Det er lidt ligesom med mors kødgryder. Det smager lidt besk og af middelklasse, men det er så dejlig velkendt, uhøjtideligt og hyggeligt. Og det glider let ned.

Sådan er det med Jacob Skomager.

Den brune beværtning ligger på Frederiksbjerg Torv - skråt overfor apoteket, så man lige kan stikke over efter nogle hovedpinepiller til dulme morgendagens dårlige samvittighed.

De smager godt og er billige

De fleste frederiksbjerg'ere har nok på et eller andet tidspunkt været et smut forbi Jacob Skomager. Den er i hvert fald velbesøgt på de fleste tider af døgnet, og et yndet mål for de nattelivsgængere, der skal videre ind mod byen, når natten nærmer sig.

Vinstue?

Der står nærmest kun Tuborg og Ceres Top på de brune borde og bardisken af samme kulør. De er byens mest populære 'glaspikke'.

"De smager godt og er billige. Men Top'en har jo altid været lokalfavoritten," lyder det fra en stamgæst, da avisens udsendte får serveret det grønflaskede ganeguld fra Ceres.

Faktisk står der 'Pub og Vinstue' på den mørkegrønne facade, men der er ikke et eneste højstilket glas i hånden på de godt 20 gæster fredag middag.

Det er fra Ludvig Holberg-komedien

"Men der bliver faktisk solgt en del vin. Man kan få en karaffel hvid eller rød for 25 kroner, og der er vel et par glas i sådan en," siger en af Jacob Skomagers bartendere, der ikke er på arbejde. Det er hans kæreste, Helle, til gengæld og nikker anerkendende fra den anden side af bardisken.

Grøn udenpå - brund indeni. Jacob Skomager er definitionen på et ægte værtshus. Foto: Danni Paulsen

Grøn udenpå - brund indeni. Jacob Skomager er definitionen på et ægte værtshus. Foto: Danni Paulsen

Navnet Jacob Skomager

Den ene af ejerne er også til stede. Han ejer to andre beværtninger i byen sammen med sin mand. Iklædt en lædercap og et stort, imødekommende smil går han rundt og hænger julepynt op, mens han småsnakker med gæsterne.

Og han kan svare på noget, som avisens - åbenlyst - historieløse journalist har undret sig over længe uden at besvære sig med så simpel research som en Google-søgning. Hvor kommer navnet Jacob Skomager egentlig fra?

"Det har været navngivet sådan i mange år, før vi overtog, men det er fra Ludvig Holberg-komedien Jeppe på Bjerget. Det er noget med, at drikfældige Jeppe er sendt i byen for at handle, men på torvet ender han hos Jacob Skomager, der har en bar i baglokalet. Og her får han så brugt alle de penge, han skulle handle for," forklarer Heino Appel.

Strikkende Mona

Klientellet på Jacob Skomager er meget forskelligt. Der kommer fyraftens-håndværkere, turister, forretningsfolk, feststemte unge og fodboldfans fra alle lejre, men aldrig ude på ballade. Og så er der stamgæsterne. Nogen af dem står klar, når den grønne hoveddør åbnes klokken 10. Andre kommer dryppende henad dagen.

Og så er der Mona. En venlig og vellidt kvinde oppe i årene. "Hej Mona," lyder det, hver gang døren går op.

Hun er 'en del af Jacob Skomagers sjæl', og hun er der hver dag. Tager bussen 10 kilometer ind til Frederiksbjerg Torv, smager på lidt af det hele fra baren, og så kan hun kendes ved, at hun altid sidder og strikker, og ofte er i snak med gæsterne - unge som gamle. Det bliver også til lidt spilleri på de tre enarmede tyveknægte.

Det der er 'Dolphie'. Han har lige løbet et maraton

"Jeg kommer her fordi, jeg kan lide det. Det er let at komme hertil med bus, og folk er så søde - bortset fra hashrygerne fra torvet. De er ikke altid skidesøde, men så ryger de ud."

Spareklubben

Mona er et godt eksempel på det, der kendetegner Jacob Skomager, fortæller ejeren. Hun elsker at snakke med folk, og nogle af de bedste samtaler er, når gæster på tværs af generationer mødes.

Og det gør de på Jacob Skomager. Selvom der er et stærkt sammenhold blandt stamgæsterne, som kaster om sig med venskabelige drillerier hele tiden.

"Det der er 'Dolphie'. Han har lige løbet et maraton," griner en stamgæst og peger på en herre i start-90'erne, som i et adstadigt tempo er på vej mod toilettet. 'Dolphie' griner og slår viftende ud med hånden.

Det er en form for familie. Men en stor en af slagsen. 65 medlemmer af spareklubben er der, og de har næsten afholdt 20 arrangementer i år. Forleden var en John Mogensen-kopi forbi.

Men ethvert nyt ansigt mødes med åbenhed og respekt.

Og 15. december er der julebanko. Det er et stort tilløbsstykke.

BRUN JUL - en julekalender i 24 afsnit

Byens brune beværtninger har avisens fokus i festlige december. Redaktionen har besøgt 24 beverdinger i Aarhus og kortlagt dem. På aarhus.lokalavisen.dk kan du hver dag frem til 24. december læse en ny artikel fra et nyt sted og gå på opdagelse i et opdateret interaktivt kort med alle de alkoholiske oaser.

Publiceret 02 December 2018 10:00

SENESTE TV