Thorvald Helboe Johansen foran sin skole, Vorrevangskolen, hvor han har tilbragt hele sin folkeskoletid.

Thorvald Helboe Johansen foran sin skole, Vorrevangskolen, hvor han har tilbragt hele sin folkeskoletid.

I fars fodspor:

For Thorvald er politik blevet en fritidsinteresse

Thorvald Helboe Johansen er politisk aktiv i Børne- og Ungebyrådet, som han netop er blevet genvalgt til. Og så er han forresten søn af borgmester Jacob Bundsgaard

Af
Kim Skovrup Andersen

Selv om klokken ringer ind til time på Vorrevangskolen har den 14-årige knægt, som sidder over for mig, ikke synderligt travlt.

For i modsætning til sine klassekammerater skal Thorvald Helboe Johansen ikke ind og have dansk.

”Når det handler om Børne- og Ungebyrådet, så får jeg fri til det,” fortæller 8. klasseseleven mig helt roligt med et smil.

Han har lovet at fortælle Lokalavisen om sit politiske arbejde, og det at blive smittet af den politiske bacille.

For Thorvalds far er borgmester Jacob Bundsgaard, hvilket bekræfter ordsproget om, at æblet sjældent falder langt fra stammen.

Thorvald Helboe Johansen går i 8.b på Vorrevangskolen i Aarhus Nord få minutters cykeltur fra hjemmet i Skejby, og gennem det seneste år har han været medlem af kommunens Børne- og Ungebyråd.

Han er netop blevet genvalgt til ’junior-byrådet’, som holder møde en gang om måneden i byrådssalen på det rådhus, hvor det fædrene ophav har været styrmand siden 2011.

”Jeg hørte om Børne- og Ungebyrådet første gang, da der kom baggrundsgrupper ud på vores skole og fortalte om, hvad det var. Jeg fik interesse for det og syntes det lød spændende. Og meldte jeg mig til det og ventede bare på, hvad det ville bringe mig," siger han og fortsætter:

”Det er sjovt, at man får lov at få indflydelse. At man får lov at gøre noget ved ting, som man ikke bliver gjort ordentligt, eller som man synes kan gøres bedre. Det synes jeg virkeligt er fedt."

Far bliver ikke spurgt til råds

Så nu er politik blevet en fritidsinteresse for Thorvald Helboe Johansen på lige fod med guitarspil og håndbold. Men hvad siger hans far til det?

"Min far synes, det er fedt. Jeg tror, han synes, det er lidt sjovt, at jeg også går op i politik. Vi snakker om det, men han prøver ikke rigtig at hjælpe mig eller komme med gode råd. Og jeg vil også helst stå med min politik og ikke hans politik, som jeg skal udføre. Jeg har heller ikke sådan rigtigt spurgt om gode råd. Jeg prøver mig sådan lidt frem og ser, hvordan det er," siger Børne- og Ungebyrådsmedlemmet.

Efter fars valgsejr til kommunalvalget for godt et år siden. Her ses Thorvald Helboe Johansen med sin mor Kirstine og far, der giver lillesøster Margrethe en ordentlig krammer. Arkivfoto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Efter fars valgsejr til kommunalvalget for godt et år siden. Her ses Thorvald Helboe Johansen med sin mor Kirstine og far, der giver lillesøster Margrethe en ordentlig krammer. Arkivfoto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Derfor er det heller ikke partipolitik, som optager ham.

"Det er svært at sige, hvor jeg ligger partipolitisk. Det er ikke noget, jeg går særligt meget op i lige nu. Det er mere enkeltsager, som de indstillinger vi gav senior-byrådet som børns trivsel, psykologhjælp og en øget indsats mod ordblindhed."

I øjeblikket er Børne- og Ungebyrådet i gang med at udarbejde en indstilling til et renere miljøet og en jobportal for unge.

"Noget jeg personligt gerne vil arbejde for i Børn- og Ungebyrådet er digital dannelse. Børn bliver yngre og yngre, når de får en telefon og kommer på de sociale medier. Så synes jeg, det er vigtigt, at de lærer, hvordan man opfører sig," siger han.

Man får ikke at vide, hvor mange stemmer man får til valget til Børne- og Ungebyrådsvalget. Man får bare at vide, om man er kommet ind. Efterfølgende skal de unge byrødder internt finde ud af, hvem der skal være borgmester. Her stemmes der.

Thorvald Helboe Johansen har ikke selv stillet sig op i rækken som borgmesterkandidat, de to gange, han har haft mulighed for det.

Kunne du finde på at stille op som borgmesterkandidat på et tidspunkt?

”Jeg synes, det er sådan lidt mærkeligt, hvis både ungeborgmesteren og borgmesteren er i samme familie. Jeg har da overvejet det, men tror ikke jeg vil gøre det på grund af det," siger den 14-årige folkeskoleelev, som for alvor fik øjnene op for politik i den seneste kommunalvalgkamp, hvor han var med sin far ude og dele blomster ud og snakke politik.

"Jeg kan virkelig anbefale børne- og ungebyrådsarbejdet til andre. Det er megagodt. Man får masser af gode venner. Og man lærer en helt masse. Ikke kun om politik men også om, hvordan samfundet er bygget op. Og hvordan man kan forbedre fremtiden for os unge," siger Thorvald Helboe Johansen og nævner, at han bruger cirka en time om ugen på Børne- og Ungebyrådet.

"Vi har haft en del politiske samtaler derhjemme. Nu har jeg selv opbygget en politisk mening, og den vil jeg gerne ud med. Og det her er en god mulighed for det. Jeg vil gerne være med til at udvikle Aarhus for børn og unge. Vi snakker selvfølgelig en del politik derhjemme, og nu gør vi det endnu mere efter jeg er kommet med i Børne- og Ungebyrådet."

En gang om måneden skal han til Børne- og Ungebyrådsmøde i byrådssalen.

"Byrådssalen er meget gammel og unik med alle de billeder, som hænger der med de tidligere borgmestre. Det synes jeg er meget fedt, men jeg tror nu ikke, at politik skal være min fremtid," siger Thorvald Helboe Johansen.

Er I så rige?

På Vorrevangskolen har han tidligere skulle forholde sig en del til at have en far, der er borgmester, men sådan er det ikke længere.

"I starten her på skolen var det lidt irriterende, at alle kendte eller havde en mening om min far. Men nu kender folk mig. Ikke som borgmesterens søn, men som Thorvald. Og det er virkelig fedt, at det har ændret sig," siger Thorvald Helboe Johansen og fortsætter:

"Det folk oftest spørger mig om, når de får at vide, at min far er borgmester, er, om vi er rige. Det har jeg virkelig hørt rigtig mange gange. Det er sådan lidt mærkeligt at blive spurgt om. Så siger jeg til dem, at de kan gå ind på kommunens hjemmeside og se det. Det er jo ikke, fordi det er hemmeligt. Men nu har jeg vænnet mig til det, fordi jeg har prøvet det i rigtig lang tid. Det er fint nok."

Skoleklokken har endnu ikke ringet ud, så nu står dagen på dansk for Thorvald Helboe Johansen og senere en håndboldkamp for Skovbakken. Politik er blot én af hans fritidsinteresser.

Publiceret 15 November 2018 11:55

SENESTE TV