Sager der Samler fejrede sidste år fem års fødselsdag i lokalerne i Vestergade. Arkivfoto: Anita Graversen /Ritzau Scanpix

Sager der Samler fejrede sidste år fem års fødselsdag i lokalerne i Vestergade. Arkivfoto: Anita Graversen /Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Flere og flere bliver hverdagsaktivister

Forsker i samskabelse ved VIA University College mener, at der vil komme mere hverdagsaktivisme fremover

Af
Louise Nyvang Burmeister

At man tager sagen i egen hånd og engagerer sig i løsningen af det problem, man står i. Det vil man se mere og mere af i fremtiden.

Det mener forsker fra VIA University College Jens Ulrich.

"Flere og flere får øjnene op for, at det her kunne være relevant for dem. Der er kommet meget mere af det. Og der er mere fokus på det i dag," siger Jens Ulrich, der er lektor, ph.d. og forsker i blandt samskabelse og borgerinvolvering.

Hverdagsaktivismen, hvor man involverer sig, fordi man selv har noget på spil, samtidig med at der er en samfundsmæssig konsekvens, kalder han også 'pop up frivillighed' eller 'ad hoc frivillighed'.

"Man gør noget her og nu, hvor det giver mening, og man forpligter sig ikke nødvendigvis til en organisation eller forening i flere år."

Han ser det ikke som en flugt fra den traditionelle frivillighed, men som en parallel.

"Nogle mener, at de eksisterende frivillige organisationer er for store, for bureaukratiske, med bestyrelsesmøder, paragraffer og måske ligefrem ansatte. Her er man i højere grad med til selv at designe det. Ens engagement er drevet af, at man kan se sig selv i det."

Sætter en ny dagsorden

At flere engagerer sig på denne måde, tager ikke kræfter fra de mere traditionelle frivillige foreninger:

"Det kannibaliserer eller malker ikke den traditionelle frivillighed, som har nogenlunde samme volumen. Det er en merværdi. Noget ekstra," siger Jens Ulrich.

Han mener, at begrebet har stor symbolsk værdi, fordi det er med til rokke ved både de frivillige foreningers selvforståelse, og også kommunernes selvforståelse.

"De her nye initiativer 'larmer' i offentligheden. De er med til at sætte en ny dagsorden, fordi de kommer med nye ideer."

Har Aarhus en fremtrædende rolle, når man taler om hverdagsaktivisme?

"Det er svært at sige. Foreningen 'Sager der Samler' har fyldt meget. Det er noget, man refererer til. Fordi det er en ny måde at samle initiativerne på. At der er nogle, der ser det, som deres opgave at understøtte andres aktivisme og give en platform. Men der findes også andre eksempler rundt om i landet," siger han og nævner blandt andet INSP! i Roskilde og SYMB i Kalundborg.

"Både kommunerne og andre foreninger vil gerne samarbejde med hverdagsaktivisterne, for der ligger masser af inspiration at hente her. Men det kan være svært, fordi de er lidt ustyrlige, lidt anarkistiske, og man kan ikke være helt sikker på, at de også er der i morgen."

Vil vi se mere af det i fremtiden?

"Ja, det tror jeg. Man har lyst til at engagere sig i noget ikke forpligtende. Man har tidligere tænkt det som primært for de unge. Det er det stadig, men det har også spredt sig til de øvrige generationer, er mit indtryk."

Publiceret 14 November 2018 05:30

SENESTE TV