For 12 år siden smed Stefan Olsen og Anders Friis Øland 1200 kroner i virksomheden. Nu omsætter de for 10 millioner kroner. Foto: Martin Jørgensen

For 12 år siden smed Stefan Olsen og Anders Friis Øland 1200 kroner i virksomheden. Nu omsætter de for 10 millioner kroner. Foto: Martin Jørgensen

Smart-nørder fra Højbjerg omsætter for millioner

Først solgte de LED-pærer, men nu bevæger Højbjerg-iværksætterne Stefan Olsen og Anders Friis Øland sig over mod at sælge smart home-produkter

Af
Martin Jørgensen

Det hele startede som en hobbybiks for 12 år siden, hvor Stefan Olsen og Anders Friis Øland skiftevis havde varelager hjemme hos deres forældre. Det varelager har på 12 år vokset sig meget større, og nu har de to 29-årige aarhusianere en 800 kvadratmeter stor virksomhed i Højbjerg.

En virksomhed, der i år forventes at omsætte for 10 millioner kroner. Med den nye hjemmeside Smart.dk, kommer det tal til at vokse betydeligt, mener ejerne.

"Vi forventer, at vores omsætning stiger til 17 millioner kroner, når vi har startet Smart.dk op. Og det tror vi, fordi vi er med på smart-bølgen i det tidlige stadie. Næste år begynder det virkelig at træde til, og det vil vi gerne være med til," fortæller Stefan Olsen, som sammen med Anders Friis Øland smed 1200 kroner i projektet for 12 år siden.

"Der er ikke smidt en krone i virksomheden siden, og vi har ikke haft nogen investor med på vognen. Alt er selvfinansieret, og det er vi rigtig glade for. Så er der nemlig ingen, der står og puster os i nakken," siger Stefan Olsen, der beskriver sig selv og medejeren Anders Friis Øland som nørder, som bare elsker deres arbejde.

Fra LED til Smart

Det er ikke, fordi det går dårligt med virksomheden ledpaerer.dk, hvor de to iværksættere, udover LED-pærer, også tilbyder smart-belysning. Tværtimod er det her, at de har spottet en stor efterspørgsel, der har ført til iværksætternes nye store smart-satsning.

"Vi har kunne se, at der har været stor efterspørgsel på netop smart belysning. Derfor vil vi gerne tilbyde flere smart produkter - også for at fremtidssikre os selv, for om 10-15 år er der ikke noget, der hedder LED-pærer længere. Så er alt indbygget i lamperne," fortæller Stefan Olsen, der forventer sig store ting af virksomhedens nye satsning.

"Inden for de næste fem år har alle mennesker en smartløsning i deres hjem. Nogle har meget, mens andre har lidt, men alle har noget, og derfor tror jeg, at det bliver en succes," siger Stefan Olsen og tilføjer:

"Vi forventer, at vi om halvandet år skal finde noget større. Om vi bygger vores eget domicil eller lejer noget, ved vi ikke. Men vi vil gerne blive ved med at udvide," slår han fast.

Forskellige produkter

Smart-løsningerne er vidt forskellige. Robotstøvsuger, automatisk dørlås og overvågning, der fungerer i samarbejde med belysningen i huset er bare nogle af de ting, som man kan anskaffe sig.

"Der er så mange muligheder, og det er faktisk ret genialt, synes vi. Det er spændende, hvordan produkterne kommer til at udvikle sig i fremtiden," fortæller Stefan Olsen.

De forskellige løsninger er noget, som man kan komme til at se med sine egne øjne. Virksomheden laver nemlig et showroom inden for de næste par måneder.

"Vi indretter et kæmpe rum, som var det et helt normalt hjem. Og så kan folk selv komme forbi og opleve, hvordan et smart hjem fungerer," lyder det fra Stefan Olsen.

Begge iværksættere er født og opvokset i Aarhus Kommune. Stefan Olsen er født i Åbyhøj, mens Anders Friis Øland kommer fra Malling. I dag bor de i henholdsvis Tranbjerg og Hammel.

Publiceret 09 November 2018 06:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.