Arkivfoto.

Medie:

Aarhus Kommune har aktier for flere millioner i skattely-firmaer

Radio24syv har fået aktindsigt i Aarhus Kommunes aktie-beholdning, som viser, at kommunen ejer aktier i flere selskaber, der sættes i forbindelse med skattely

Aarhus Kommune ejer aktier for et tocifret millionbeløb i internationale selskaber, som sættes i forbindelse med skattely. Det skriver Radio24syv.

Mediet har fået aktindsigt i kommunens aktie-beholdning, og deraf fremgår det, at kommunen ejer aktier i eksempelvis Apple, investeringsbanken Goldman Sachs, Nike og Googles moderselskab Alphabet, som alle er sat i forbindelse med skattely.

Overfor Radio24syv understreger Rasmus Corlin, ph.d. og specialist i international skattepolitik, at de nævnte selskabers måder at omgå skattereglerne på ikke nødvendigvis er ulovlig.

“Fællestrækkene for selskaberne her er, at man typisk har et stort salg af varer eller ydelser i Europa eller Danmark, men overskuddet bogføres eksempelvis i Holland, Irland eller Luxemburg, hvor man har et europæisk hovedsæde. Derfra føres en stor del af overskuddet ofte til hovedkvarteret i fx USA, eller til små østater som Bermuda, der har været betegnet som skattely,” siger han til mediet.

Vil være skattefri kommune

Radio24syv's afsløring viser dog, at der er lang vej til den ambition, som byrådet i sidste uge vedtog for Aarhus Kommune. Her blevet det nemlig besluttet, at kommunen skal være en skattely-fri kommune, og i forbindelse med det underskrev man et charter fra organisationen Oxfam IBIS, som blandt andet betyder, at kommunen forpligter sig til at vælge virksomheder, der har en ansvarlig skatteadfærd.

Til Radio24syv oplyser politisk chef hos Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Koch, da også, at Aarhus Kommune bør sælge alle de aktier, som kommunen ejer i selskaber, der har penge i skattely.

Anders Winnerskjold, politisk ordfører fra Socialdemokratiet i Aarhus, oplyser til Radio24syv, at han nu tager sagen op i kommunens økonomiudvalg.

”Det er svært at blive skattely-fri kommune, hvis man har aktier i selskaber, der benytter sig af skattely. Både lovligt og ulovligt. Derfor vil jeg nu tage sagen op i vores økonomiudvalg for at drøfte, om vi skal sælge aktier eller igennem vores aktieforvaltere lægge yderligere pres på de selskaber, der ikke har en god skatteadfærd,” siger Anders Winnerskjold til mediet.

jwh

Publiceret 08 November 2018 08:15

SENESTE TV