John Mogensen, Dich Passer, Otto Brandenburg og Tommy Seebach var bare nogle af de afdøde, mandlige kunstnere, der skulle have haft en vej opkaldt efter sig i det nye område.

John Mogensen, Dich Passer, Otto Brandenburg og Tommy Seebach var bare nogle af de afdøde, mandlige kunstnere, der skulle have haft en vej opkaldt efter sig i det nye område.

Vejnavne i nyt Aarhus-kvarter skal laves om

Der er for lidt Aarhus-kultur i de allerede udpegede vejnavne for det kommende Godsbaneområde, erkender rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) efter kritik

Af
Maria Dalhoff

JP Aarhus

Kritik af Aarhus Kommunes valg af vejnavne i det kommende Godsbane-kvarteret får nu rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek til at droppe flere af de valgte gadenavne og i stedet opkalde kvarterets veje og pladser efter flere lokale kulturpersonligheder.

"Der er rejst utilfredshed af, at der ikke var balance i de valgte navne. Nu ændrer vi fordelingen, så der bliver 50/50 i forhold til mandlige og kvindelige gadenavne i området. Samtidig har vi været i dialog med Kunstrådet, så der bliver flere lokale kvindelige kunstnernavne blandt gadenavnene," siger rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V).

I august offentliggjorde Aarhus Kommune de 13 navne, som kommunen havde udpeget til at navngive veje og pladser i kvarteret. Blandt navnene var fem kvindelige kunstnere og blandt de mandlige navne var Tommy Seebach, John Mogensen og Dirch Passer. Efterfølgende har bl.a. Socialdemokratiet i Aarhus Byråd kritiseret de valgte navne for at have overvægt af mandlige kulturpersonligheder.

Flere lokale kulturorganisationer, herunder kulturcenteret Godsbanen, Kulturrådet og Musikudvalget i Aarhus Kommune, har også kritiseret navnevalgene for at hylde for få lokale kulturpersonligheder fra eksempelvis teatrets og billedkunstens verden. Ifølge Bünyamin Simsek har han ikke haft indflydelse på de første navnevalg, men peger på, at det har været en lang proces, som strækker tilbage til forhenværende rådmænd på området.

Socialdemokratiet har i foråret stillet et forslag til byrådet om at nedsætte et særligt vejnavnenævn, som skal sikre flere kvindenavne og historisk identitet. Socialdemokratiets gruppeformand i byrådet, Camilla Fabricius, er glad for, at Godbaneområdets vejnavne nu ændres.

"Det er godt. Vejnavngivningen i Aarhus Kommune skal også have et historisk perspektiv, så man kan forstå sig selv ind i en historisk kontekst, når man går i byens gader," siger Camilla Fabricius.

Også kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) er glad for, at vejnavnene omkring Godsbanen nu laves delvist om.

"Det giver god mening at opkalde de kommende vejnavne efter flere lokale kulturpersonligheder. Forhåbentlig bliver der plads til den anerkendte musikpædagog Holger Laumann og til pioneren inden for klubkulturen og dj-verdenen Kjeld Tolstrup," siger Rabih Azad-Ahmad.

Hvilke af de afdøde mandlige kunstnere, som alligevel ikke får en gade opkaldt efter sig i denne omgang, vil rådmand Bünyamin Simsek endnu ikke oplyse. Det samme gælder navnene på de afdøde lokale kvindelige kunstnere, som i stedet får deres navn på et vejskilt. Årsagen er, at Aarhus Kommune har ikke haft kontakt til alle de familier, der skal godkende de nye vejnavne.

Publiceret 05 November 2018 15:56

SENESTE TV