Anders Holch Povlsern har opkøbet 15 ejendomme, der rummer 19 husnumre, i Volden og to i Badstuegade. Han er nu klar til at renovere den første, som er nummer 27.

Milliardær i modvind: Ballade om renovering i Volden

Latinerforeningen er bekymrede over, Anders Holch Povlsens renovering af FF2 i Volden. Han, FF2 og kommunen synes, at renoveringen både er bevarende og en forbedring

Af
Bente Tahmasbi Hansen og Camilla Kjærgaard Olesen

Ballade Når håndværkerne snart rykker ind i Volden 27 i Aarhuc C for at renovere tøjbutikken FF2, er det til stor glæde for butikken, Aarhus Kommune og bygningens ejer, mangemilliardær og Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen. Men Latinerforeningen har ikke armene over hovedet. Den frygter, at udvidelsen af tøjbutikken med 23 kvadratmeter i baggården vil danne model for de øvrige butikker.

"Hvis baggårdene ned igennem gaden inddrages og bebygges, ødelægger man det helt særlige miljø her er i vores smukke gamle gade. Og prisen på lejemålene vil stige, så vi måske ikke kan være med længere," siger to repræsentanter fra Latinerforeningen, Iben Leth og Christine Riekehr Møller.

Holch Povlsens mand på sagen, Bo Refsgaard, tilbageviser, at alle baggårde skal bebygges.

"Vores formål er at bevare det unikke miljø, og på samme tid fremtidssikre området for de butiksdrivende. Ejeren af FF2 har selv fremsat et ønske om mere plads, og det har vi efterkommet. Vi har inddraget et trekantet areal i gården uden særligt lys og brugsværdi. Så vi mener, at denne løsning er bedre for alle. De 23 kvadratmeter er ikke afgørende for os," forklarer Bo Refsgaard, der tegner Holch Povlsens firma Byliv, som står for renoveringen af husene i Volden.

Planen for renovering af FF2 er klar og godkendt af kommunen. Facaden bevares som den er.

Planen for renovering af FF2 er klar og godkendt af kommunen. Facaden bevares som den er. Foto: Tahmasbi

Butiksindehaveren Hanne Sohl bekræfter, at hun er glad for at få mere plads i sin butik, og at hun har ønsket det. Hun er tilfreds med planen, som også bakkes op af Ann Hamborg, der er chef for byggeri i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Latinerforeningen efterlyser en demokratisk, overordnet plan, som tilgodeser det smukke, gamle kavarter og ikke de enkelte forretningsindehaveres eller ejerens ønsker.

Ann Hamborg forklarer, at kommunen ikke har planer om at gøre nævneværdige undtagelser i forhold til den bevarende lokalplan for området. Og at der tages stilling i hvert enkelt tilfælde.

Bo Refsgaard siger det samme:

"Der bliver i hvert eneste tilfælde set på den enkelte bygning og renoveret ud fra individuelle behov," forklarer han.

Kun naboerne er hørt

Udvidelsen af FF2 har krævet en dispensation fra den bevarende lokalplan. Og i det her tilfælde har man vurderet, at det kun er naboerne, der skulle høres, da det kun er dem, forandringerne har indflydelse på.

Også det bekymrer Latinerforeningen, som gerne vil have indflydelse. Foreningen mener, at høringsrunden bliver kort, når man selv er naboen, hvilket er situationen for Byliv i mange tilfælde, fordi firmaet ejer de fleste bygninger i gaden.

Til det svarer Bo Refsgaard fra Byliv:

"Jeg kan godt forstå argumentet om, at nabohøringen er kort, når vi selv er naboen. Men butiksejerne må stole på, at vi ikke gør noget med kortsigtet profit for øje," siger han.

"Vi har ejet bygningerne i fire år, i den tid er der hverken sket huslejestigninger eller store forandringer. Vi tager det stille og roligt og går nu i gang med FF2 i nær fremtid, fordi lejerne er klar til det," fortsætter Bo Refsgaard.

Byliv istandsætter ejendommen med respekt for det oprindelige udtryk og etablerer samtidig en tagterrasse ovenpå tilbygningen på de 23 kvadratmeter i gården. Terrassen er til lejerne på 1. sal. På 2. sal får de altan.

Forløbet

I foråret 2017 gik det op for butiksejerne i Volden, at Bestseller milliardæren, Anders Holch Povlsen, over nogle år har opkøbt omkring 15 ud af 21 ejendomme i gaden. De 15 bygninger rummer i alt 19 husnumre. Han har også købt to ejendomme i Badstuegade. Det chokerede de forretningsdrivende.

Han har forklaret, at han har investeret over 100 millioner kroner i ejendommene, fordi han gerne vil være med til at bevare det historiske kvarter, som han holder meget af og som er vigtigt.

Nu er de første tegninger og tilladelser på plads i forhold til nummer 27, hvor butikken FF2 ligger. Renoveringsprojektet ligger i firmaet Byliv, og det har fået en dispensation fra kommunens bevarende lokalplan, så det kan udvide med 23 kvadratmeter i stueetagen.

Anders Holch Povlsen stiller ikke selv op til interview, men ejendoms- og udviklingsansvarlig Bo Refsgaard fra Byliv A/S, der står bag renoveringen og opkøbene i Latinerkvarteret, udtaler sig.

Publiceret 27 September 2018 13:24

SENESTE TV