Niels Christian Pedersen har været skoleleder på Sølystskolen i Egå siden 1992.

Niels Christian Pedersen har været skoleleder på Sølystskolen i Egå siden 1992.

Skoleleder-kritik af spareforslag:

"Hvorfor skal forvaltningen ikke skære"?

Skoleledere kritiserer, at 26 administrative skoleledere skal spares væk, mens der siden 2007 ikke er blevet skåret i Børn og Unge-forvaltningen. De efterlyser dokumentation for, at der er penge at spare, når man centraliserer

Af
Kim Skovrup Andersen

Direktørgruppens reviderede sparekatalog, hvor det foreslås, at kommunens skoler skal skære ned på antallet af administrative ledere, er ikke faldet i god jord hos skolelederne.

En af dem er Niels Christian Pedersen, som har stået i spidsen for Sølystskolen i Egå siden 1992 og har oplevet flere sparerunder på egen krop.

"Omlægning af administrative fællesskaber synes jeg er problematisk, fordi jeg grundlæggende synes, at opgaven skal løses så tæt på, hvor den er. Og så undrer det mig, at der ikke ligger en analyse bag spareforslaget som baggrund for ændret opgavefordeling mellem centrale og decentrale enheder som vores skoler. Jeg synes, det er den omvendte rækkefølge. Man vil gennemføre en ændring, og så bagefter analysere, hvordan man får det bedst til at hænge sammen," siger han.

Niels Christian Pedersen har været i dialog med Børn og Unge og efterlyst en analyse af opgavefordelingen mellem skolernes decentrale administration og den centrale administration.

"Det påstås i det udsendte høringsmateriale, at der kan opnås en gevinst på at centralisere den decentrale administration, men der er absolut ingen dokumentation for det. Min påstand vil umiddelbart være den modsatte, at der kunne spares betydelige summer ved en yderligere decentralisering af hele opgaver," siger han og peger på ting som bestilling af buskort, rengøringskontrol, taxa og skolebuskørsel, som ting der ofte fungerer bedre, når den enkelte skole løser dem.

Lokalavisen Aarhus har læst mailkorrespondancen mellem nogle af skolelederne og Børn og Unge-magistraten, og her bekræfter en medarbejder, at der ikke foreligger nogen analyse for en kommende opgavefordeling, når man vil fjerne 26 ud af 45 administrative skoleledere.

Ifølge Niels Christian Pedersen skyldes det tidspres.

"Midt i juni er det blevet besluttet, at direktørgruppen skulle have et sparekatalog klar 22. august. Der har været for kort tid. Især når det skal foregå henover en ferieperiode, og det er helt tydeligt, at det er lavet af folk i centralforvaltningen. Der har ikke været inddraget decentrale enheder," siger han.

Hvis sparekataloget bliver vedtaget i denne uge, vil der på sigt være 19 administrative skoleledere tilbage.

Det vækker undren hos Helle Mønster, der er skoleleder på Tovshøjskolen og formand for Aarhus Skolelederforening:

"Vi er vildt bekymrede for, hvis den administrative leder bliver trukket ud af skoleledelsen, fordi de arbejder meget med de pædagogiske, administrative opgaver. Der står i sparekataloget, at man trækker den administrative leder ud med henblik på at styrke den pædagogiske ledelse. Det kan vi simpelthen ikke se, hvordan hænger sammen, og det er fuldstændig uforståeligt for os, hvordan man kan lave den konklusion," siger hun.

Ingen nedskæringer centralt

Noget andet, der undrer de to skoleledere, er, at der, ifølge dem, ikke bliver skåret tilsvarende i Børn og Unges centraladministration.

Via kommunens sygefraværstatistik har Niels Christian Pedersen fået en opgørelse af antallet af medarbejdere i Børn og Unges centrale administration. Der er her 702 medarbejdere. Sølystskolens leder mener ikke, at der er sparet en eneste stilling i Børn og Unge-forvaltningen på Rådhuset og på Grøndalsvej i Viby siden 2007.

"Tidligere har jeg spurgt Nils Petersen (tidligere Børn og Unge-direktør, red.), om hvorfor der ikke blev sparet i centraladministrationen. Han fortalte mig, at der skulle spares ti procent, men der er altså ikke sparet en eneste stilling gennem alle sparerunderne siden 2007. Og det er endda på trods af, at der er blevet udlicitering af opgaver for eksempel IT," siger han.

"Det er som om besparelserne ikke har slået igennem i centraladministrationen. Ude i de decentrale enheder arbejder vi jo alle for, at de besparelser, der bliver lagt ud bliver effektueret, så synes jeg også, at man i den centale administration har en opgave i at gøre det samme. Når man skal effektivisere, synes jeg, man skal effektivisere hele vejen rundt," siger Helle Mønster.

Formanden for Aarhus Skolelederforening mener, at centraladministrationen i Børn Og Unge faktisk vil vokse, såfremt det reviderede spareforslag bliver vedtaget.

"Når man centraliserer de administrative fællesskaber, så stiger antallet af ansatte i centraladministrationen betragteligt, fordi de 26 administrative ledere, medarbejdere og teknisk servicepersonale så efterfølgende bliver ansat centralt i forvaltningen. Så administrationen i forvaltningen vil stige voldsomt," vurderer Helle Mønster.

Niels Christian Pedersen oplyser, at han og resten af kommunens skoleledere er inviteret på rådhuset på fredag 21. september klokken 15 til et orienteringsmøde om fremtiden.

Lokalavisen har været i kontakt med Børn og Unges konstituerede direktør, Søren Aakjær, for at høre hans syn på sagen. Han har skrevet i en mail, at han ikke ønsker at kommentere på holdninger til processen her og nu.

"Direktørgruppen har afleveret et materiale, der har været i høring og nu er til politisk forhandling," skriver han.

Publiceret 19 September 2018 10:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.